Descoperire importantă în medicină. Proteina care alimentează cancerul a fost identificată

A fost identificat un nou marker de prognostic care ar putea deschide potenţiale tratamente inovatoare.

Urmărește
154069 afișări
Imaginea articolului Descoperire importantă în medicină. Proteina care alimentează cancerul a fost identificată

Descoperire importantă în medicină. Proteina care alimentează cancerul a fost identificată

Un grup de cercetători italieni, coordonat de profesorul Stefano Santaguida, de la Institutul European de Oncologie, a făcut o descoperire revoluţionară, care aruncă o lumină nouă asupra mecanismelor care stau la baza dezvoltării şi progresiei tumorii.

Studiul, publicat în revista Science, a identificat o proteină, numită p62, ca o nouă ţintă potenţială pentru dezvoltarea unor terapii antitumorale mai eficiente.

La baza multor neoplasme se află instabilitatea cromozomială, o caracteristică particulară a celulelor tumorale care se manifestă prin erori frecvente în segregarea cromozomilor în timpul diviziunii celulare.

Acest fenomen generează un fel de „haos celular” care favorizează proliferarea necontrolată a celulelor tumorale, făcându-le rezistente la atacurile terapeutice.

Celulele afectate de instabilitatea cromozomiala au cariotipuri variabile, iar acest lucru permite tumorii să se adapteze şi să reziste tratamentelor, crescând capacitatea acesteia de a supravieţui şi de a se răspândi în tot organismul.

Cercetările au arătat că proteina p62 inhibă mecanismele celulare responsabile de repararea daunelor ADN-ului, ceea ce promovează, în consecinţă, acumularea de mutaţii şi modificări genetice în celulele tumorale. Acest proces alimentează creşterea tumorii şi capacitatea acesteia de a rezista la medicamente. 

Identificarea proteinei p62 ca un factor-cheie în instabilitatea cromozomială deschide noi perspective în lupta împotriva cancerului. Rolul său ar putea fi exploatat nu numai ca marker de prognostic, ci şi ca ţintă terapeutică.

Inhibarea acţiunii p62 ar putea reprezenta o strategie de întărire a apărării celulare împotriva haosului celular, limitând creşterea tumorii şi îmbunătăţind eficacitatea şi profilul de siguranţă al tratamentelor existente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici