Dieta alcalină: care sunt principiile nutriţiei „neacide”

Acest model susţine că consumul anumitor alimente ar promova sănătatea şi chiar ar vindeca diferite boli.

Urmărește
982 afișări
Imaginea articolului Dieta alcalină: care sunt principiile nutriţiei „neacide”

Dieta alcalină: care sunt principiile nutriţiei „neacide”

Ideea a apărut în anii '90, când Robert Young, creatorul, a susţinut că o dietă prea dezechilibrată pe alimente acide precum zaharurile, alimentele rafinate, cărnurile, brânzeturile şi cafeaua, ar provoca o acidificare în organismul nostru cu consecinţe importante asupra sănătăţii.

„Creşterea consumului de alimente de bază precum fructele, legumele crude, seminţele şi leguminoasele, care sunt capabile, potrivit Young, să lase reziduuri alcaline în organism, ar avea beneficii miraculoase şi chiar curative”, explică Flavia Bernini, biolog şi nutriţionist. Astăzi, în ciuda faptului că ştiinţa a luat o poziţie pe scară largă cu privire la aceste afirmaţii, stabilindu-le ca nereale, teoriile şi conceptele sale de alcalinizare sau dezacidificare a organismului trezesc încă o anumită fascinaţie.

Cum se măsoară aciditatea alimentelor

Aciditatea alimentelor se măsoară prin pH. „Un pH de 7 indică neutralitate. Valorile sub 7 clasifică un aliment ca fiind acid, în timp ce pH-ul mai mare de 7 îl identifică drept bazic sau alcalin”. Corpul poate fi alcalinizat? Sângele, dar şi ţesuturile, au un pH de 7,4, care este uşor bazic. „Organismul nostru are o serie de sisteme numite „tampon” care menţin stabilă această valoare: dacă se abate puţin mai mult de câteva minute, am muri. Nici un aliment nu poate interfera cu acest sistem, nici acidifiant, nici alcalinizant. Mai ales că orice alimente, chiar şi cele mai bazice, ajung în stomac unde pH-ul acidului clorhidric este egal cu 2, anulând astfel orice posibilă acţiune alcalinizantă a alimentelor”.

În această dietăm cu alimente bune şi rele, există o altă eroare de bază, deoarece observând clasificarea alimentelor pe baza pH-ului, făcută de FDA, Food and Drug Administration, vedem că majoritatea alimentelor sunt acide, adică au un pH sub 7. 

De ce nu este recomandată

„Posibila aciditate sau bazicitate a unui aliment nu are o influenţă reală asupra pH-ului sângelui nostru şi, în consecinţă, chiar şi selectarea doar a alimentelor definite ca bazice nu ne expune la niciun risc metabolic. Simplu fapt de a mânca mai multe fructe, legume şi leguminoase şi mai puţină carne, zaharuri şi alimente ambalate cineva ar putea chiar să experimenteze o scădere în greutate şi o anumită stare de bine, dar evident nimic din ceea ce poate fi atribuit pH-ului alimentelor", spune specialistul

Cert este că, întrucât este o dietă dezechilibrată, săracă în grăsimi şi carbohidraţi complecşi, nu este recomandată o dietă de acest tip: ne-ar putea expune la deficienţe nutriţionale semnificative.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici