Dieta de fertilitate pentru bărbaţi: sfaturi utile la masă pentru a deveni părinţi

Care sunt alimentele-cheie pentru a maximiza şansele de a concepe şi stiluri de viaţă dăunătoare: spre exemplu, 7 băuturi dulci pe săptămână prelungesc timpul până la concepţie şi alcoolul acţionează la nivelul testicular.

Urmărește
974 afișări
Imaginea articolului Dieta de fertilitate pentru bărbaţi: sfaturi utile la masă pentru a deveni părinţi

lată dieta de fertilitate pentru bărbaţi: sfaturi utile la masă pentru a deveni părinţi

Există o dietă de fertilitate dovedită ştiinţific care maximizează şansele de a concepe? Experţii spun că da şi nu numai pentru femei, ci şi pentru bărbaţi.

Dieta reflectă atenţia din ce în ce mai mare acordată îngrijirii preconcepţionale, pentru a maximiza succesul sarcinii şi a proteja sănătatea copilului prin modificarea stilului de viaţă şi, prin urmare, şi a obiceiurilor alimentare şi răspândirea unei mai mari conştientizări a realităţii infertilităţii.

Până în prezent, iată ce se ştie cu adevărat datorită cercetării ştiinţifice. „Un studiu de cohortă prospectiv recent pe mai mult de 5 mii de femei însărcinate din Regatul Unit, Australia, Irlanda şi Noua Zeelandă a evidenţiat modul în care timpul de aşteptare pentru a ajunge la sarcină este mai lung în prezenţa nivelurilor reduse de consum de fructe (de cel puţin 3 ori un zi faţă de mai puţin de 3 ori pe lună), ceea ce corespunde unei incidenţe crescute a infertilităţii de 1-4%”, continuă expertul.

„Acelaşi studiu a observat cum se reduce timpul de aşteptare pentru a obţine o sarcină odată cu scăderea fast-food-ului corespunzătoare unei reduceri absolute a infertilităţii cu 3-8%”.

„Într-o grupă de 3.828 de femei care plănuiesc să rămână însărcinate şi 1.045 dintre partenerii lor de sex masculin din America de Nord, s-a observat că consumul a cel puţin şapte băuturi dulci pe săptămână pare să compromită fertilitatea, ceea ce înseamnă că este nevoie de un timp mai lung înainte de a obţine în mod spontan. o sarcină”, subliniază medicii ginecologi.

„Mai mult, la acelaşi grup de pacienţi, s-a observat o fecunditate redusă de aproximativ 10% în prezenţa unor încărcări glicemice mai mari, adică proporţional cu cât de mult alimentele introduse au crescut nivelul de glucoză în sângele unei persoane (încărcare glicemică de cel puţin 141) faţă de o valoare mai mică de 100.

Nu alcoolului şi băuturilor energizante

Discuţiile despre alimentele benefice se concentrează adesea pe fertilitatea feminină, dar a crescut conştientizarea modului în care dieta poate influenţa şi fertilitatea masculină. De altfel, explică expertul, „carnurile de pasăre s-au dovedit a fi alimente protectoare la compararea capacităţii de fertilizare a lichidului seminal, deci fertilitatea masculină, evaluată în centrele de procreare asistată medical, contrar consumului de carne procesată (cârnaţi şi mezeluri) bogate în acizi graşi saturaţti. Aceleaşi beneficii pentru peşte”.

„Printre factorii a căror cantitate ar trebui controlată se numără consumul de alcool care include berea, vinul şi băuturile spirtoase. Acţionează, la nivel testicular, asupra celulelor Leydig şi Sertoli, interferând cu spermatogeneza regulată. În ceea ce priveşte femeile, s-a demonstrat o corelaţie semnificativă între gradul de consum de alcool şi reducerea ratei de fertilitate. În plus, alcoolul nu este recomandat femeilor însărcinate”, recomandă medicul ginecolog.

„Au fost descrise efecte negative asupra fertilităţii şi pentru cofeină, care este conţinută nu numai în cafea, ci şi în ceai, băuturi energizante şi ciocolată. Acesta este motivul pentru care se recomandă un aport limitat.”

Deci, ce să mănânci? Un nou studiu, care a apărut pe Jama Network Open, a evidenţiat modul în care intervenţiile materne structurate asupra stilului de viaţă în timpul sarcinii, bazate pe dieta mediteraneană sau pe reducerea stresului datorită mindfulness, au îmbunătăţit rezultatele neurodezvoltării copilului la vârsta de doi ani.

Ce emoţii produc relaţiile ocazionale

Pentru a înţelege importanţa unei diete pentru viitorii părinţi şi a unei schimbări în stilul de viaţă, este esenţial să defalcăm principalele cauze ale infertilităţii care afectează, aşa cum s-a subliniat în rapoartele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Federaţiei Internaţionale de Ginecologie şi Obstetrică.

„Cauzele pot fi grupate în cinci categorii, aşa cum sunt definite în 2020 de Registrul Naţional al Procreării Asistate Medical al Istituto Superiore di Sanità”, precizează dr. Di Simone. „Infertilitate feminină care include probleme tubare, ovulatorii sau funcţionale ale ovarului, endometrioză, factor uterin (de la malformaţii la probleme endometriale), avorturi multiple, rezervă ovariană redusă”. Şi, din nou, «Infertilitatea masculină din cauza unui număr scăzut de spermatozoizi sau a capacităţii de fertilizare scăzute; infertilitate masculină şi feminină; infertilitate genetică; infertilitate idiopatică sau sine causa” enumeră expertul.

Microbiota, ansamblul de microorganisme bune, se poate număra şi ea printre posibilele cauze ale infertilităţii. „Un sistem genital feminin, vagin şi uter în special, eubiotic, adică în echilibru, este dominat în proporţie de peste 70% de Lactobacili care fac condiţiile ideale pentru fertilizare şi, în cazul unor valori mai mici, pentru inflamaţia locală: aceasta, însă, este „duşmanul” viitoarei mame”, explică Luca Masucci, conferenţiar la Institutul de Microbiologie, şeful unităţii operaţionale de Diagnosticare Moleculară şi Manipulare a Microbiotei, Fondazione Policlinico Universitario A.Gemelli Irccs din Roma.

„De fapt, în „familia” Lactobacililor există specii care fac diferit mediul vaginal şi endometrial, favorizând sau nu apariţia vaginitei sau vaginozei şi endometritei”, subliniază Masucci. „Pe baza prezenţei sau absenţei acestor specii de Lactobacili, a fost posibilă împărţirea microbiotei vaginale în cinci clase. Detectarea uneia sau alteia clase ne permite să identificăm nu numai starea de eubioză, ci şi o predispoziţie sau prezenţă a infecţiilor bacteriene şi virale ca în cazul papilomului.

Alterând microbiota, favorizând creşterea agenţilor patogeni, poate exista şi un consum excesiv de carbohidraţi, care pot favoriza apariţia candidozei, utilizarea prelungită a antibioticelor şi proximitatea anatomică dintre intestin şi tractul genital. „De fapt, stările inflamatorii ale intestinului, marele conductor al sistemului nostru imunitar, pot favoriza şi inflamaţia tractului genital”, adaugă Luca Masucci..

„În evaluarea fertilităţii nu există doar individul, ci şi cuplul. Actul sexual ocazional neprotejat creează un schimb de microorganisme patogene şi nepatogene între parteneri, la fel cum fiecare partener consolidat poate influenţa compoziţia microbiotei tractului reproductiv al celuilalt. Unele microorganisme, prezente la unul sau la altul, pot fi cauza avorturilor spontane, a naşterilor premature, a modificărilor lichidului seminal şi a infecţiilor perinatale” conchide expertul Masucci.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici