Dieta keto lasă urme asupra sănătăţii: riscuri pentru inimă şi pentru rinichi pe termen lung

Cercetătorii susţin că această dietă, fără pauze, ar putea favoriza îmbătrânirea celulelor.

Urmărește
691 afișări
Imaginea articolului Dieta keto lasă urme asupra sănătăţii: riscuri pentru inimă şi pentru rinichi pe termen lung

Dieta keto lasă urme: riscuri pentru inimă şi pentru rinichi pe termen lung

Dieta ketogenă nu este nouă, iar beneficiile acesteia, caracterizată printr-un conţinut foarte scăzut de carbohidraţi, cantitate moderată de proteine ​​şi bogată în grăsimi, au fost constatate prin numeroase studii.

În acelaşi timp, însă, s-a înregistrat şi o creştere a studiilor care avertizează asupra posibilelor riscuri ale acestui tip de plan alimentar care trebuie urmat sub stricta supraveghere a nutriţionistului.

Cel mai recent studiu a scos în evidenţă posibilele consecinţe negative asupra inimii şi a rinichilor.

Un studiu realizat de Universitatea din Texas Health Science Center din San Antonio, în colaborare cu alte universităţi şi institute de cercetare din Statele Unite ale Americii, a dezvăluit că o dietă ketogenă pe perioade prelungite, fără pauze, ar putea promova îmbătrânirea celulară.

Studiul a fost publicat în jurnalul Science Advances.

Studiu făcut în laborator, pe şoareci

Cercetarea a fost realizată în laborator, folosindu-se şoareci ca şi cobai, pentru a înţelege posibilele efecte neexplorate ale dietei ketogene pe termen lung.

Aşa cum se întâmplă adesea în aceste studii, cercetătorii americani au administrat două tipuri diferite de dietă ketogenă la două grupuri de şoareci, de vârste diferite.

Analizând efectele stilului alimentar diferit, s-a descoperit că, pe termen lung, dieta ketogenă ar favoriza îmbătrânirea celulelor, aşa-numita senescenţă, şcu consecinţe negative asupra funcţiilor cardiace şi renale.

Acelaşi studiu, însă, a dat şi o veste bună: este suficient să întrerupem dieta ketogenă pentru perioade scurte, pentru a elimina acest posibil efect secundar şi a evita astfel îmbătrânirea celulară mai rapidă, cu toate consecinţele în cascadă, în special asupra inimii şi a rinichilor.

Descoperirea venită din Statele Unite este de fapt confirmarea a ceva care este deja aplicat în dieta ketogenă, nutriţioniştii prevăzând în general o fază de 3 săptămâni a acestui regim alimentar special, urmată de o perioadă de pauză de o săptămână, aşa-numita diet break.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici