Dormi 8 ore? Nu asta contează cu adevărat pentru a te simţi odihnit. Iată ce spune ştiinţa

De ce este nevoie pentru a te trezi odihnit după o noapte de somn.

Urmărește
3391 afișări
Imaginea articolului Dormi 8 ore? Nu asta contează cu adevărat pentru a te simţi odihnit. Iată ce spune ştiinţa

Dormi 8 ore? Nu asta contează cu adevărat pentru a te simţi odihnit. Iată ce spune ştiinţa

Somnul este o parte importantă a vieţii, fundamentală pentru regenerarea corpului şi a minţii. Este cunoscut faptul că lipsa somnului are efecte negative asupra sănătăţii. Specialiştii, pe baza cercetărilor, au stabilit că idealul este să dormim 8 ore pe noapte. Dar, este acelaşi parametru util pentru toată lumea?

Se elimină toxinele

Dr. Scott Kutscher, profesor de medicina somnului la Universitatea Stanford, a explicat, după cum a scris GQ, că o persoană medie are nevoie de între 7 şi 9 ore de somn. Dar acest lucru variază de la persoană la persoană.

Stilul de viaţă, vârsta, perioadele din an, munca, mediul, stresul sunt doar câţiva factori care afectează somnul oamenilor. În timpul somnului, toxinele sunt eliminate şi energia este restabilită, iar odihna de calitate este esenţială pentru memorie şi pentru nivelul de concentrare pentru ziua următoare.

Cu toate acestea, nu toate orele de somn trebuie luate în considerare în mod egal. Nu trebuie să dormi opt ore pentru a te simţi odihnit. Conform ştiinţei, orele pe care le petrecem în diferitele faze ale somnului sunt mai importante decât durata totală a unui pui de somn. De fapt, în timpul somnului trecem prin diferite momente şi anume:

Non REM 1
Non REM 2
Non REM 3, numit şi somnul profund
Faza REM sau mişcări rapide ale ochilor

DEEP SLEEP

Dr. Kutscher a explicat cum somnul pe care l-am putea defini drept lumină, cel al fazelor REM 1 şi 2, reprezintă 50% din ciclul somnului, somnul profund, iar faza REM corespunde celeilalte jumătăţi..

În timpul somnului profund, corpul este în repaus, ritmul cardiac încetineşte şi respiraţia încetineşte, este momentul în care eliberăm hormonul de creştere, aşa că atingerea acestei faze este esenţială pentru sportivi. Mai ales cei care aleargă au nevoie de mai multe ore de somn.

La această fază se ajunge în principal la începutul somnului, acoperă aproximativ 20% din întregul ciclu şi este cea care ne face să ne simţim cel mai odihniţi.

FAZA REM, CEA A VISELOR 

Faza REM este cea în care apar visele şi întrucât ocupă, în mare parte, porţiunea finală a somnului, ajungem adesea să ne amintim ceea ce am visat. În această fază se modifică viteza bătăilor inimii şi presiunea corpului, în acest interval de somn avem tendinţa de a consolida amintirile şi de a face creierul să funcţioneze.

Este, aşadar, o fază crucială a somnului care nu trebuie sărită şi care ne ocupă 2 ore din somn. Din acest motiv, dr. Kutscher subliniază că, cu cât te culci mai târziu, cu atât este mai uşor să sari peste această fază. Trezirea după o alarmă te împiedică adesea să ajungi la această etapă.

ÎNTRE 7 ŞI 9 ORE

Însumând toate aceste faze importante de somn, se consolidează ideea că o persoană are nevoie de cel puţin şapte ore de somn pentru a se simţi bine. Cel puţin aceste date se aplică adulţilor.

Copiii dorm mai mult pentru că au nevoie să dezvolte anumite funcţii ale creierului şi ale corpului şi să promoveze eliberarea hormonului de creştere. O creştere bruscă a orelor de somn la un adult de peste 45 de ani poate fi un semn de avertizare transmis de organism şi poate fi util de raportat medicului de familie.

ABSENŢA STIMULULOR

Este esenţial să te detaşezi de orice dispozitiv electronic cu cel putin 30 de minute înainte de culcare, pentru a reduce stimulii către creier.

Doctor Kusctcher subliniază că cel mai bun mod de a ajuta somnolenţa este să dormi, clasicul pui de somn de 30 de minute este deci recomandat de medici, dar important este să nu depăşeşti 30 de minute.

În plus, chiar dacă nu adormi, simpla culcare şi odihnă ajută la restabilirea echilibrului corpului, important este să eviţi stimulii externi. Deci, pentru a te simţi odihnit, nu numărul de ore pe care le dormi este important, ci calitatea restului.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici