- Home
- Sănătate
- (05.09.2024, 08:45)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dormi doar 6 ore pe noapte? Iată care sunt consecinţele
Corpul are nevoie de cel puţin şapte ore de somn pe noapte, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil.
Urmărește
3306 afișări
O persoană adultă ar trebui să doarmă între 7 şi 9 ore în fiecare noapte. Cel puţin asta recomandă medicii şi experţii în somn. Cu toate acestea, realitatea ne spune că, în medie, un adult doarme mult mai puţin, adesea doar şase ore pe noapte. Mai ales bărbaţii dorm puţin, aproape 40% dintre ei dorm mai puţin de şapte ore pe noapte, potrivit Centrului American pentru Controlul Bolilor.
Trăim într-o societate din ce în ce mai bogată în stimuli. Pe lângă muncă, trebuie să menţinem contacte sociale, să interacţionăm cu ceilalţi, să ieşim, să avem grijă de casă, familie, să menţinem relaţii sociale şi virtuale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Odihna de calitate este esenţială pentru a reuşi în toate activităţile zilnice. Anita Naik, pneumolog şi specialist în somn în Baltimore, în Statele Unite, subliniază că somnul între 7 şi 9 ore nu este o regulă strictă, dar „ceea ce ştim este că dormitul mai puţin de şase ore sau mai mult de nouă poate fi dăunător sănătăţii”.
Perioada de somn este folosită de organe pentru a se odihni şi a se recupera pentru activităţile ulterioare, de la creier la sistemul imunitar la metabolism, toate au nevoie să se odihnească pentru a funcţiona. Dormitul mai puţin de şase ore provoacă un fel de „datorie de somn”.
Dormitul mai puţin de şase ore pe noapte poate duce la stări de anxietate, depresie şi poate face oamenii să se simtă mai iritabili. Mai ales dacă somnul mai puţin de şase ore pe noapte devine un obicei, poate provoca stări constante de iritaţie şi senzaţia de deprimare. Dormitul mai puţin de şase ore poate provoca probleme de atenţie.
Când dormim mai puţin de şase ore pe noapte, simţi că ai nevoie în mod constant de stimulente precum cofeina pentru a te ajuta să treci peste zi. Un studiu din 2023 publicat în The Lancet a arătat că, dacă dormi mai puţin de şase ore şi faci exerciţii la niveluri foarte ridicate, eşti expus riscului de a avea un declin cognitiv mai rapid decât cineva care doarme aceleaşi ore, dar nu face mişcare la acelaşi nivel.
Acest lucru se datorează faptului că în timpul somnului organismul se reface din oboseala cu care se confruntă, ca şi cum ar repara daunele şi eforturile întâmpinate, se regenerează singur şi încetineşte declinul cognitiv.
Nivelul de testosteron se reface în timpul nopţii. De asemenea, somnul poate provoca hipertensiune arterială şi creşte riscul de boli de inimă. Şapte ore de somn pe noapte ajută sistemul imunitar, reduce riscul de obezitate şi îmbunătăţeşte metabolismul general.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36