Dormitul cu aerul condiţionat este bun sau nu? Ce ghiduri de urmat oferă specialiştii

Într-o perioadă în care România se confruntă cu un val puternic de căldură, experţii susţin că important să se acorde atenţie unor efecte secundare ale aparatului de aer condiţionat.

Urmărește
9174 afișări
Imaginea articolului Dormitul cu aerul condiţionat este bun sau nu? Ce ghiduri de urmat oferă specialiştii

Dormitul cu aerul condiţionat este bun sau nu? Ce ghiduri de urmat oferă specialiştii

Căldura tulbură serios somnul, iar noaptea se poate transforma într-un zvârcolire constantă în pat, ca urmare a disconfortului termic. Acest lucru se întâmplă întrucât „căldura nu merge bine cu somnul, în timp ce frigul facilitează odihna nocturnă”, după cum explică dr. Loreta Di Michele, medic pneumolog la San Camillo-Forlanini din Roma.

În acest sens, dormitul cu aer condiţionat ar putea fi de ajutor, dar, pe de altă parte, poate duce şi la efecte secundare. Tocmai din acest motiv, aerul condiţionat poate fi folosit pentru a dormi mai bine noaptea, însă urmând cateva criterii specifice: „Se poate folosi, dar trebuie folosit cu criterii, evitând schimbările de temperatură între interiorul şi exteriorul încăperii. Nu trebuie să scadă mai mult de 6 puncte faţă de temperatura exterioară”, explică dr. Di Michele, care îi invită pe cei cu aparat respirator labil, foştii fumători cu emfizem şi astmatici să acorde atenţie aerului condiţionat. „Aerul condiţionat este adesea abuzat, iar vara, ca pneumolog, văd mult mai multe traheobronşite decât iarna”, a concluzionat ea pentru gazzetta.it.

Pentru a utiliza aerul condiţionat în mod corect, autorităţile propun câteva linii directoare de urmat. Potrivit experţilor, ar fi indicat să dormi cu geamurile deschise, ţinând aparatul de aer condiţionat pornit doar până înainte de a merge la culcare sau setarea unei opriri automate care se activeze la maximum o oră după ce ai adormit.

Ventilatorul, intulit la peste 32 de grade

Este esenţial să nu vă poziţionati prea aproape de jetul de aer şi să vă acoperiţti gâtul şi umerii, dacă intraţi în locuri publice cu aer conditionat. În plus, trebuie folosit cu mare atenţie şi nu trebuie să coboare sub 25 de grade. În fine, este esenţial să te menţii hidratat, deoarece aerul condiţionat scade nivelul de umiditate şi este important să bei des cel puţin 2 litri de apă pe zi.

În ceea ce priveşte folosirea ventilatoarelor în locul aerului condiţionat, se recomandă utilizarea responsabilă. În primul rând, ventilatoarele nu trebuie îndreptate direct spre corp şi trebuie ţinute la o anumită distanţă.

De asemenea, accelerează mişcarea aerului, dar nu scad temperatura mediului, astfel încât organismul continuă să transpire şi este necesar să se menţină o hidratare corectă prin consumul de lichide.

În cele din urmă, peste 32 de grade, ventilatorul nu este recomandat, deoarece nu este eficient împotriva efectelor căldurii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici