- Home
- Sănătate
- (13.04.2021, 18:47)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dr. Denisa Zaharia: „Albirea dentară efectuată acasă are riscuri ireversibile”
Albirea dinţilor, unul dintre cele mai accesate servicii de estetică dentară în ultimele luni, poate avea multiple efecte secundare, precum afectarea ireversibilă a smalţului dentar, iritaţiile gingivale sau sensibilitatea crescută a dinţilor, daca nu este aplicată corect, sub supravegherea unui medic stomatolog, avertizează dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonţie şi fondator al unei clinici stomatologice de top, prezentă pe piaţa din România de peste 14 ani.
Urmărește
391 afișări
Dr. Denisa Zaharia: „Albirea dentară efectuată acasă are riscuri ireversibile”
„Pacienţii tineri, adolescenţii şi adulţii tineri sunt cei mai interesaţi de albirea dentară. 80% dintre pacienţii care accesează albirea dentară au până în vârsta de 30 ani. Ei îşi doresc un zâmbet strălucitor şi, din păcate, nu sunt interesaţi de efectele secundare”, declară medicul Denisa Zaharia care subliniază că tratamentele de albire dentară care se efectuează acasă au riscuri majore pe termen lung.
Tentaţi de efectele de albire a dinţilor promise de produsele existente pe piaţă şi de exemplele date de persoane influente din social media, oamenii ignoră indicaţia de a apela la medici stomatologi care să le personalizeze tratamentul de albire în funcţie de nuanţa dinţilor şi de specificităţile danturii lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
„Există un risc clar de abuzare a tratamentelor de albire, când se aplică excesiv produse de albire cum sunt benzile sau dispozitivele gutieră. Pacienţii sunt tentaţi să îşi cumpere şi să îşi aplice singuri nesupravegheaţi aceste produse care există pe piaţă, fără să cunoască sau să înţeleagă riscurile. Sunt multe kituri de albire dentară la domiciuliu pe piaţă. Eficienţa lor depinde de concentraţia substanţei active din ele şi de baza pe care intervin. Aceste kituri sunt la un preţ avantajos, dar nu sunt sigure, ele pot produce afectarea smalţului sau a gingiei”, subliniază dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont.
În plus, odată ce intervin asupra coloraturii dentiţiei, unii pacienţi repetă procedura de albire a dinţilor, chiar dacă indicaţia este să fie făcută la cel puţin un an distanţă. „Efectele albirii se pot observa până la 2-3 ani de zile, dar variază şi depinde de obiceiurile de viaţă pe termen lung. Albirea dentară nu poate fi efectuată anual, pentru că efectele asupra smalţului sunt cumulative. Oamenii au tendinţa de a găsi permanent motive pentru a-şi dori dinţii albi, dar trebuie să luăm în calcul modul lor general de viaţă şi dacă îşi pot schimba obiceiurile nocive unui smalţ alb strălucitor”, avertizează dr. Denisa Zaharia.
Albirea dentară este o metodă foarte eficientă pentru deschiderea culorii naturale a dinţior fără a îndepărta din suprafaţa smalţului. Nu poate modifica complet culoarea naturală, dar prin noile tehnologii se poate obţine o albire cu 8-12 nuanţe, fără afectarea smalţului dentar. „Există o limită în cât de mult ne putem albi dinţii. Procesul are un platou si peste acesta, peroxidul, substanţa activă, nu mai poate acţiona suplimentar, dar, în schimb, poate să distrugă din proteinele smalţului şi afectează structura acestuia. Medicul stomatolog este cel care poate urmări procesul şi evoluţia pornind de la nuanţa iniţială a smalţului şi determină nivelul maxim de albire. Sunt studii care atestă distrugeri importante de smalţ asociate cu utilizarea în exces a produselor de albire, cu precădere la pacienţii care nu au fost urmăriţi pe durata acestor tratamente”, subliniază medicul Denisa Zaharia.
Datorită dezvoltării şi evoluţiei tehnologice, fie că implică laser sau lampă profesională, albirea dentară se poate realiza în cabinetul stomatologic într-o singură şedinţă de 1 oră, fără afectarea smalţului, cu eficienţă maximă.
„Se aplică un gel protector sau digă lichidă la nivelul gingiei pentru protecţie. Ulterior se aplică gelul de albire pe suprafaţa dinţilor, ingredientul activ este peroxidul de hydrogen sau peroxidul de carbamidă, din care se eliberează oxigenul şi acesta difuzează în smalţ şi realizează albirea dinţilor. Gelurile de albire profesională utilizate de medicul stomatolog au o concentraţie mai mare de peroxid, până la 40%. Activarea acestui proces se realizează prin aplicarea unei lumini UV. Suplimentar, în urma unei amprente dentare clasice sau prin scanare, se realizează gutierele de albire la domiciliu, dispozitive transparente în care pacientul este instruit cum să îşi aplice gelul de albire. Acesta are o concentraţie mai slabă (15%) şi pacientul urmează să poarte aceste gutiere pe timpul nopţii (8 H) pentru 7-10 zile”, explică dr. Denisa Zaharia care semnalează că pentru a păstra rezultatul albirii pentru mai mult timp este indicat ca pe durata procedurii, pacientul să evite consumul de alimente şi băuturi puternic pigmentare precum: vin roşu, cafea, ceai, fructe de padure, oţet balsamic, condimente, pentru că dinţii continuă să se albească şi după ce tratamentul s-a încheiat în clinica stomatologică, iar în această perioadă, suprafaţa dinţilor este mult mai permeabilă.
Cui nu i se recomandă tratament de albire dentară
Nu este recomandată albirea dinţilor în cazul adolescenţilor sub vârsta de 15 ani, femeilor însărcinate, pacienţilor care prezintă eroziuni la nivelul smalţului şi hipersensibilitate dentinară susţine medicul stomatolog. „Se recomandă prudenţă şi evaluarea beneficiului punând în balanţă riscurile. În cazul copiilor, dinţii temporari şi permanenţi recent erupţi au stratul de dentină mai subţire, smalţul este mai permeabil, ceea ce ar putea duce la sensibilitate crescută şi albire neuniformă, expunerea pulpei dentare la peroxid sau iritaţii gingivale. Există cazuri când se poate lua în calcul ca soluţie optimă albirea dentară înainte de această vârstă, spre exemplu când există o discromie severă care îi poate crea anxietate copilului, iar medicul împreună cu părinţii aleg varianta cea mai bună”, subliniază dr. Denisa Zaharia.
Albirea dentară după tratamente ortodontice
Un procent mare de persoane care finalizează un tratament ortodontic apelează la serviciul de albire profesională a dinţilor. „La pacienţii cu aparate dentare fixe, suprafaţa dinţilor nu mai este una netedă, astfel coloraţiile şi petele se depun mai uşor, autocurăţirea şi igienizarea se realizează mai dificil. După îndepărtarea aparatului se realizează o igienizare profesională care constă în detartraj, periaj şi air flow care sunt eficiente în obţinerea unui smalţ alb strălucitor. Sunt cazuri în care discromiile apărute pe parcursul tratamentului sunt mai intense sau când pacientul îsi doreşte ca zâmbetul armonios să fie completat de un alb strălucitor şi atunci este indicat tratamentul de albire dentară, dacă vârsta nu reprezintă o contraindicaţie”, declară medicul stomatolog ortodont dr. Denisa Zaharia care avertizează şi asupra pastelor de dinţi care promit un efect de albire dentară.
„Pastele de dinţi care promit albirea dentară conţin particule fine abrazive care exfoliază suprafaţa smalţului şi îndepărtează petele. Procesul de albire are însă şi un efect secundar, dacă utilizăm aceste paste abrazive pentru o perioadă prea mare de timp, îndepărtăm din stratul superficial al smalţului dentar afectându-l ireversibil”, semnalează dr. Denisa Zaharia care susţine că importanţa respectării regulilor de igienă orală, evitarea obiceiurilor nocive precum fumatul sau consumul de sucuri, cafea şi ceai sunt esenţiale pentru pastrarea unui aspect frumos şi sănătos al dinţilor.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe