- Home
- Sănătate
- (14.07.2024, 16:02)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Este talcul probabil cancerigen pentru om? Iată ce spune OMS
Talcul fără azbest este la al doilea cel mai înalt nivel de certitudine ca fiind o substanţă care poate provoca cancer.
Urmărește
825 afișări
Este talcul probabil cancerigen pentru om? Iată ce spune OMS
Produsele pe bază de pudră de talc, comercializate în scop cosmetic încă de la sfârşitul anilor 1800 şi au rămas în vogă timp de un secol datorită capacităţii lor de a face pielea mai fină şi mai aromată, au ajuns în centrul unui scandal uriaş, după o serie de cauze care au identificat pudra de talc Johnson & Johnson asociată cu o serie de cazuri de cancer ovarian în Statele Unite.
Recent, gigantul american a anunţat plata a 6,5 miliarde de dolari pentru a soluţiona majoritatea proceselor intentate de femeile care s-au îmbolnăvit de cancer ovarian legate de utilizarea produselor pe bază de talc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
În faţa acestei rezoluţii, posibila combinaţie dintre talc şi riscul de cancer a revenit în centrul dezbaterii, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a intervenit pe această temă, încercând să clarifice situaţia.
Talcul, comercializat în cosmetică sub formă de pudră şi inclus de mult în pudrele de faţă şi fondurile de ten datorită capacităţii sale de a absorbi transpiraţia şi sebumul, a făcut obiectul unei lungi analize de către experţii IARC, Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar concluzia a fost clară şi concisă: talcul care nu conţine azbest trebuie considerat „un probabil cancerigen uman”.
Evaluarea IARC, realizată de 29 de experţi, a dus la o schimbare semnificativă: talcul care nu conţine azbestul, inclus anterior în Grupa 2B a clasificării IARC a substanţelor cancerigene, cea în care sunt prezenţi agenţi şi substanţe posibil cancerigene pentru om, a fost mutat în Grupa 2A, cea a substanţelor probabil cancerigene.
Talcul care conţine azbest rămâne însă în Grupa 1 de substanţe cancerigene împreună cu, printre altele, plutoniu şi gudron de cărbune, precum şi tutun, uleiuri minerale netratate şi emisii de motorină.
Talcul fără azbest ajunge astfel la al doilea cel mai înalt nivel de certitudine că o substanţă poate provoca tumori împreună cu substanţe precum diazinonul, dimetilsulfatul şi steroizii anabolizanţi, viruşi precum papilomul uman şi circumstanţe de expunere precum consumul de carne roşie, consumul de băuturi cu temperaturi peste 65 de grade şi prelucrarea sticlei.
„După ce a analizat cu atenţie literatura ştiinţifică disponibilă, Grupul de Lucru a clasificat talcul ca fiind probabil cancerigen pentru oameni (grupul 2A) pe baza unei combinaţii de dovezi limitate pentru cancer la om (ovarian), suficiente pentru cancerul la animalele de experiment şi dovezi mecanice puternice că Talcul prezintă caracteristici cheie ale agenţilor cancerigeni în celulele primare umane şi sistemele experimentale”, explică IARC.
Numeroase studii, citim în concluziile agenţiei OMS, „au demonstrat în mod constant o creştere a incidenţei cancerului ovarian la cei care auto-raportează utilizarea pulberilor de corp în regiunea perineală”.
Cu toate acestea, trebuie subliniat că „în majoritatea studiilor nu a fost posibilă excluderea contaminării talcului cu azbest” şi din acest motiv experţii IARC subliniază că „nu a fost posibil să se stabilească pe deplin un rol cauzal pentru talc în asocierea cu tumorile”.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe