- Home
- Sănătate
- (14.07.2024, 16:02)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Este talcul probabil cancerigen pentru om? Iată ce spune OMS
Talcul fără azbest este la al doilea cel mai înalt nivel de certitudine ca fiind o substanţă care poate provoca cancer.
Urmărește
819 afișări
Este talcul probabil cancerigen pentru om? Iată ce spune OMS
Produsele pe bază de pudră de talc, comercializate în scop cosmetic încă de la sfârşitul anilor 1800 şi au rămas în vogă timp de un secol datorită capacităţii lor de a face pielea mai fină şi mai aromată, au ajuns în centrul unui scandal uriaş, după o serie de cauze care au identificat pudra de talc Johnson & Johnson asociată cu o serie de cazuri de cancer ovarian în Statele Unite.
Recent, gigantul american a anunţat plata a 6,5 miliarde de dolari pentru a soluţiona majoritatea proceselor intentate de femeile care s-au îmbolnăvit de cancer ovarian legate de utilizarea produselor pe bază de talc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În faţa acestei rezoluţii, posibila combinaţie dintre talc şi riscul de cancer a revenit în centrul dezbaterii, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a intervenit pe această temă, încercând să clarifice situaţia.
Talcul, comercializat în cosmetică sub formă de pudră şi inclus de mult în pudrele de faţă şi fondurile de ten datorită capacităţii sale de a absorbi transpiraţia şi sebumul, a făcut obiectul unei lungi analize de către experţii IARC, Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar concluzia a fost clară şi concisă: talcul care nu conţine azbest trebuie considerat „un probabil cancerigen uman”.
Evaluarea IARC, realizată de 29 de experţi, a dus la o schimbare semnificativă: talcul care nu conţine azbestul, inclus anterior în Grupa 2B a clasificării IARC a substanţelor cancerigene, cea în care sunt prezenţi agenţi şi substanţe posibil cancerigene pentru om, a fost mutat în Grupa 2A, cea a substanţelor probabil cancerigene.
Talcul care conţine azbest rămâne însă în Grupa 1 de substanţe cancerigene împreună cu, printre altele, plutoniu şi gudron de cărbune, precum şi tutun, uleiuri minerale netratate şi emisii de motorină.
Talcul fără azbest ajunge astfel la al doilea cel mai înalt nivel de certitudine că o substanţă poate provoca tumori împreună cu substanţe precum diazinonul, dimetilsulfatul şi steroizii anabolizanţi, viruşi precum papilomul uman şi circumstanţe de expunere precum consumul de carne roşie, consumul de băuturi cu temperaturi peste 65 de grade şi prelucrarea sticlei.
„După ce a analizat cu atenţie literatura ştiinţifică disponibilă, Grupul de Lucru a clasificat talcul ca fiind probabil cancerigen pentru oameni (grupul 2A) pe baza unei combinaţii de dovezi limitate pentru cancer la om (ovarian), suficiente pentru cancerul la animalele de experiment şi dovezi mecanice puternice că Talcul prezintă caracteristici cheie ale agenţilor cancerigeni în celulele primare umane şi sistemele experimentale”, explică IARC.
Numeroase studii, citim în concluziile agenţiei OMS, „au demonstrat în mod constant o creştere a incidenţei cancerului ovarian la cei care auto-raportează utilizarea pulberilor de corp în regiunea perineală”.
Cu toate acestea, trebuie subliniat că „în majoritatea studiilor nu a fost posibilă excluderea contaminării talcului cu azbest” şi din acest motiv experţii IARC subliniază că „nu a fost posibil să se stabilească pe deplin un rol cauzal pentru talc în asocierea cu tumorile”.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe