- Home
- Sănătate
- (17.02.2022, 09:47)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Exerciţiile fizice joacă un rol crucial în recuperarea după COVID. Ghid simplu care vă poate ajuta să vă puneţi din nou în mişcare
- Chiar şi o infecţie uşoară cu coronavirus poate provoca oboseală persistentă, dar exerciţiile fizice joacă un rol crucial în recuperare.
- Varianta Omicron a provocat o avalanşă de cazuri de infectare în întreaga lume, în ultimele luni.
- În timp ce majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de această boală prezintă simptome uşoare, multe spun că au rămas cu probleme de respiraţie şi s-au simţit fără energie timp de câteva săptămâni după aceea.
Urmărește
2662 afișări
Exerciţiile fizice joacă un rol crucial în recuperare după COVID. Ghid simplu care vă poate ajuta să vă puneţi din nou în mişcare
„Este normal să te simţi obosit după o infecţie virală, iar recuperarea fiecăruia este diferită", spune Janet Bondarenko, fizioterapeut respirator principal la spitalul Alfred din Melbourne. „Dar gravitatea bolii Covid nu prezice neapărat dacă veţi avea acele simptome persistente".
Coronavirusul poate afecta diverse organe, provocând oboseală continuă, spune Dr. Robert Newton, profesor de medicină de exerciţiu la Universitatea Edith Cowan. „Sistemul cardiorespirator nu poate livra eficient oxigenul către muşchii care lucrează. Aşa că ceea ce era o activitate de intensitate uşoară sau moderată înainte pare destul de viguroasă acum”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Somnul şi odihna vă ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolii, dar este esenţial să începeţi din nou să vă mişcaţi pentru a evita o slăbire suplimentară a organismului la aproximativ şapte zile după ce simptomele majore au dispărut, spune Newton.
Exerciţiile fizice cresc capacitatea muşchilor, a inimii şi a plămânilor, precum şi numărul mitocondriilor, fabricile de energie din celulele musculare, care contracarează efectele debilitante ale infecţiei, potrivit The Guardian.
Ghid simplu care vă poate ajuta să vă puneţi din nou în mişcare
Acest ghid vă poate ajuta să vă puneţi din nou în mişcare, dar este recomandat să începeţi exerciţiile fizice abia după ce aţi vorbit cu medicul de familie sau cu un fiziolog.
- Faceţi yoga
Există unele dovezi că practicarea yoga şi meditaţia pot contribui la îmbunătăţirea sănătăţii plămânilor, la reducerea susceptibilităţii virale şi la accelerarea recuperării după infecţiile respiratorii acute, datorită efectelor lor relaxante.
„Controlul stresului şi al anxietăţii este esenţial pentru recuperare", spune Newton. „Este foarte important să analizăm strategii precum meditaţia, mindfulness şi yoga pentru a ajuta organismul să se recupereze după infecţia cu coronavirus".
Într-un articol publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine, cercetătorii au afirmat că "anumite practici de meditaţie, asana (posturi) yoga şi pranayama (respiraţie) pot fi, eventual, mijloace adjuvante eficiente pentru [...] ajută la reducerea severităţii bolii Covid-19, inclusiv a efectelor colaterale şi a sechelelor acesteia".
- Alegeţi exerciţii cu greutatea corporală
Newton spune că încorporarea antrenamentului de rezistenţă este crucială pentru a reactiva muşchii. El spune că exerciţiile de greutate corporală, cum ar fi ghemuirile şi flotările pe genunchi, sunt un bun punct de plecare.
Pe măsură ce vă recâştigaţi treptat puterea, puteţi începe să adăugaţi greutăţi uşoare la rutina de sport, folosind cutii de lapte sau un rucsac cu greutăţi.
Antrenamentul de rezistenţă uşoară declanşează producţia de hormoni şi molecule de semnalizare celulară, cum ar fi citokinele, care lucrează cu sistemul imunitar pentru a ajuta organismul să se repare.
- Mersul pe jos este sănătos
Potrivit lui Bondarenko, cea mai accesibilă activitate fizică de făcut după o infecţie cu coronavirus este mersul pe jos. Mai ales dacă o puteţi face în aer liber, susţine Newton. Oricine poate controla cu uşurinţă intensitatea mersului pe jos, spun ei.
Începeţi cu plimbări uşoare şi scurte, spune Bondarenko. Treptat, puteţi creşte lungimea şi ritmul plimbărilor, atâta timp cât acest lucru nu vă provoacă o oboseală extremă sau nu vă lasă fără suflare.
- Nu vă forţaţi
Forţarea atunci când vă simţiţi încă epuizat după COVID-19 nu vă va accelera recuperarea, spune Bondarenko. „Te împinge înapoi cu câţiva paşi în loc să te ajute".
Ea spune că este esenţial să vă acordaţi treptat timp suplimentar pentru a reveni la forma de dinainte de COVID. „Recuperarea fiecăruia este diferită, dar, în timp, toată lumea se întoarce acolo unde îşi doreşte să fie".
„Folosiţi-vă corpul ca pe un barometru", spune Newton. „Testaţi-vă efortul perceput pentru a vă asigura că nu forţaţi sistemul spre supraantrenament, deoarece acest lucru va compromite recuperarea”.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36