- Home
- Sănătate
- (28.03.2024, 06:25)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Exerciţiile fizice pot schimba ADN-ul? Răspunsul ştiinţei
Pentru un studiu danez, activităţi precum alergarea, înotul, ciclismul şi canotajul afectează ADN-ul.
Urmărește
1582 afișări
Exerciţiile fizice pot schimba ADN-ul? Răspunsul ştiinţei
Este cunoscut faptul că exerciţiile fizice regulate au efecte pozitive asupra sănătăţii şi reduce riscul apariţiei aproape tuturor bolilor cronice. Dar, poate antrenamentul în mod constant să aibă un efect şi asupra ADN-ului? Răspunsul este da, dar cu câteva precizări.
Potrivit unui studiu de acum câţiva ani, chiar şi doar câteva minute de exerciţii relativ intense, cum ar fi alergarea, înotul, ciclismul şi canotajul pot acţiona asupra ADN-ului, îmbunătăţind unele funcţii care ajută la arderea grăsimilor şi zahărului şi susţin organismul. Dar asta nu înseamnă că antrenamentul ne schimbă codul ADN sau genetica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
Mai degrabă, exerciţiile fizice regulate stau la baza unei schimbări chimice temporare numită metilare, în care un anumit compus chimic se ataşează la exteriorul catenei de ADN.
ADN-ul conţine codul genetic pe care organismul îl foloseşte pentru a produce proteine, iar metilarea modifică viteza cu care acestea pot fi produse de gene. În acest sens, însă, se poate spune că exerciţiul aduce o schimbare epigenetică asupra ADN-ului.
Descoperirea a fost realizată prin analiza unui grup de tineri voluntari printr-un program de exerciţii de rezistenţă de şase săptămâni. Înainte şi după exerciţiu, cercetătorii au făcut o biopsie a muşchiului coapsei tuturor participanţilor pentru a vedea dacă au apărut modificări în semnătura epigenetică a ADN-ului lor, în urma antrenamentului.
Rezultatul a confirmat bănuielile: după finalizarea programului de antrenament de rezistenţă, structura multor potenţiatori din muşchiul scheletic a fost alterată. Şi prin legarea acestor potenţiatori la o serie de baze de date genetice, ei au descoperit că mulţi dintre ei au fost identificaţi ca „puncte fierbinţi” asociate cu bolile umane.
Acest lucru ne-ar face să credem că schimbările benefice induse de exerciţiul fizic protejează împotriva dezvoltării diferitelor boli. „Datele noastre – explică Kristine Williams, autorul principal al studiului – oferă dovezi ale unei legături funcţionale între recablarea epigenetică a intensificatorilor pentru a controla activitatea acestora după exerciţiu şi modularea riscului de îmbolnăvire la om”:
Asta nu este tot: cercetătorii au descoperit, de asemenea, că exerciţiile fizice aduce beneficii organelor îndepărtate de muşchi, cum ar fi creierul. Acest lucru ar putea însemna că efectele pozitive ale exerciţiului se extind dincolo de muşchi, spun oamenii de ştiinţă, ajutând organismul să prevină multe boli, inclusiv cele degenerative.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:33
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Serviciile secrete britanice: Regiunea Doneţk rămâne o prioritate pentru forţele ruse
-
astăzi, 21:29
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est