Există speranţă pentru pacienţii diagnosticaţi cu Alzheimer. Vaccinul intră în testele pe oameni

  • Spitalul “Brigham and Women” lansează primul test pe oameni al unui vaccin nazal împotriva Alzheimer.
  • Vaccinul este conceput pentru a preveni sau a încetini progresia bolii.
  • Acesta utilizează un medicament, Protollin, care stimulează celulele imunitare să elimine plăcile beta-amiloide.
Urmărește
1276 afișări
Imaginea articolului Există speranţă pentru pacienţii diagnosticaţi cu Alzheimer. Vaccinul intră în testele pe oameni

Există speranţă pentru oamenii diagnosticaţi cu Alzheimer. Vaccinul intră în testele pe oameni

Tratamentele pentru Alzheimer păreau o perspectivă improbabilă cu doar câteva luni în urmă. Timp de 20 de ani, testele cu medicamente au încercat şi au eşuat în încercarea de a produce tratamente care să oprească evoluţia bolii, iar mai multe companii farmaceutice au abandonat complet misiunea de a dezvolta tratamente pentru Alzheimer.

Singurele speranţe de ameliorare ale pacienţilor erau medicamentele care diminuează simptomele Alzheimer - cum ar fi pierderea memoriei, insomnia şi pierderea limbajului sau a abilităţilor de raţionament - pentru o perioadă limitată de timp.

Acum, domeniul tratamentelor pentru Alzheimer s-ar putea să se deschidă în sfârşit. Săptămâna trecută, Spitalul Brigham and Women's a anunţat că va conduce primul test pe oameni al unui vaccin nazal pentru Alzheimer, conceput pentru a preveni sau a încetini evoluţia bolii.
Studiul este de mică amploare - 16 persoane cu vârste cuprinse între 60 şi 85 de ani cu simptome de Alzheimer vor primi două doze de vaccin la o săptămână distanţă.

Dar acesta se bazează pe zeci de ani de cercetări care sugerează că stimularea sistemului imunitar poate ajuta la eliminarea plăcilor beta-amiloide din creier. Aceste plăci lipicioase sunt un semn distinctiv al bolii Alzheimer. Ele se formează atunci când bucăţi de proteină beta-amiloidă se acumulează între celulele nervoase, ceea ce ar putea perturba capacitatea unei persoane de a gândi sau de a-şi aminti informaţii.

Concept nou

Vaccinul pulverizează un medicament numit Protollin direct în pasajul nazal, cu scopul de a activa celulele imunitare pentru a elimina placa.
Conceptul nu este complet nou, dar este deosebit de promiţător acum că oamenii de ştiinţă înţeleg mai bine cum să trateze boala, a declarat pentru Insider Jeffrey Cummings, profesor de ştiinţe ale creierului la Universitatea Nevada, Las Vegas.

"Ideea de a activa celulele imune devine din ce în ce mai centrală în ideea de a trata boala Alzheimer", a declarat Cummings. El a adăugat că un spray nazal ar putea fi mai bun pentru a livra Protollin către celulele imunitare decât o perfuzie sau un inhalator.

Rezultatele studiului ne-ar putea spune mai multe despre cum să contracarăm evoluţia bolii, deoarece participanţii trebuie să se afle într-un stadiu incipient al bolii şi, în rest, să aibă o stare de sănătate bună. Totuşi, înainte ca vaccinul nazal să poată avansa la studii mai ample, cercetătorii trebuie să demonstreze că este sigur şi să determine ce doză să fie administrată.

Testul cu vaccinul nazal vine în timpul unui an prolific pentru tratamentele împotriva Alzheimer. În iunie, Food and Drug Administration a aprobat primul medicament nou pentru Alzheimer din ultimii aproape 20 de ani, o perfuzie de anticorpi numită “Aduhelm”. Însă această aprobare a devenit rapid controversată: Mulţi oameni de ştiinţă au pus la îndoială faptul că a primit aprobare din partea FDA, deoarece nu a îmbunătăţit definitiv memoria sau cogniţia în studiile clinice.

S-a demonstrat că “Aduhelm” reduce nivelul plăcii lipicioase de pe creierul pacienţilor cu Alzheimer, dar un comitet consultativ al FDA a stabilit că nu există suficiente dovezi pentru a confirma că funcţionează ca tratament. O parte din scepticism a pornit de la faptul că producătorul medicamentului, Biogen, a întrerupt studiile clinice în fază avansată în 2019, deoarece a presupus că medicamentul va eşua. Apoi, aproximativ şase luni mai târziu, un mic grup de participanţi a început să prezinte rezultate pozitive.

"Biogen a oprit studiul crezând că este inutil, apoi a urmărit pacienţii şi s-a dovedit a nu fi inutil - dar, desigur, acest lucru a creat o mulţime de controverse în interpretarea datelor", a spus Cummings.

Boală răspândită la milioane de oameni


Până la 5,8 milioane de americani trăiesc cu Alzheimer - una dintre principalele cauze de deces în rândul adulţilor din SUA. Aproape 122.000 de americani au murit din cauza acestei boli în 2019, potrivit celor mai recente date disponibile.

De asemenea, decesele cauzate de Alzheimer devin tot mai frecvente pe măsură ce tot mai mulţi americani ajung la o vârstă înaintată. Din 1999 până în 2019, rata mortalităţii în SUA pentru Alzheimer a crescut cu 88% - de la 16 decese la 100.000 de persoane la 30 de decese la 100.000 de persoane. Această rată a mortalităţii poate fi o subestimare, deoarece persoanele cu declin cognitiv au uneori dificultăţi în a căuta un diagnostic de Alzheimer sau suferă de alte afecţiuni de sănătate.

Dar în ultimii cinci ani noile tehnologii, cum ar fi scanările cerebrale şi analizele de sânge, au facilitat confirmarea diagnosticelor de Alzheimer şi măsurarea eficienţei tratamentelor.

În plus faţă de Aduhelm, alte câteva medicamente cu anticorpi s-au dovedit a fi promiţătoare. Compania farmaceutică Eli Lilly plănuieşte să prezinte date pentru medicamentul său pentru Alzheimer, “donanemab”, la FDA până la sfârşitul anului, ceea ce îl plasează pe calea aprobării în 2022. Alte două companii, Biogen şi Eisai, finalizează în comun o cerere FDA pentru medicamentul lor cu anticorpi, “lecanemab”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici