Ingredientul secret care creşte beneficiile iaurtului

Potrivit unui studiu, există un ingredient secret care permite bacteriilor prezente în iaurt să fie mai eficiente.

Urmărește
3422 afișări
Imaginea articolului Ingredientul secret care creşte beneficiile iaurtului

Ingredientul secret care creşte beneficiile iaurtului

Iaurtul este considerat un aliment preţios pentru sănătatea sistemului digestiv datorită prezenţei bacteriilor probiotice.

Microorganisme „prietenoase” promovează echilibrul florei intestinale, îmbunătăţesc reglarea acesteia şi, conform studiilor recente, ajung să aibă efecte pozitive asupra funcţiilor cognitive şi asupra stării de spirit.

Însă, enzimele prezente în gură, stomac şi intestine pot reduce vitalitatea probioticelor în timpul procesului digestiv, limitându-le eficacitatea. Dar, se pare că există o soluţie, un ingredient secret.

Potrivit a două noi studii de la Universitatea din Illinois din Urbana-Champaign (SUA), adăugarea fie şi doar a unei linguri de miere în iaurt îi poate stimula probioticele şi poate proteja de digestie.

„Enzimele din gură, stomac şi intestine ajută la digestia şi facilitează absorbţia nutrienţilor, dar reduc şi viabilitatea microbilor.

Acest lucru este util atunci când se confruntă cu agenţi patogeni, dar nu neapărat atunci când se confruntă cu bacterii benefice”, spune Hannah Holscher, profesor la Departamentul de Ştiinţe Alimentare şi Nutriţie Umană.

„Aşa că am încercat să înţelegem dacă mierea ar putea ajuta bacteriile probiotice să supravieţuiască în intestin...”, a adăugat Holscher.

Mierea de trifoi a dat cele mai bune rezultate

În primul studiu, publicat în The Journal of Nutrition, cercetătorii au efectuat un experiment în care au testat efectul a 4 tipuri diferite de miere (lucernă, hrişcă, trifoi şi floare de portocal) asupra viabilităţii bacteriei b. animalis în iaurt, prin procese de digestie simulate în laborator.

Rezultatele le-au dat dreptate: iaurtul cu miere (în special soiul de trifoi) a ajutat la menţinerea supravieţuirii probioticelor în faza intestinală a digestiei.

Apoi, au recrutat 66 de adulţi sănătoşi, cerându-le să consume iaurt cu miere de trifoi sau iaurt pasteurizat tratat termic timp de două săptămâni.

„Din nou, rezultatele au arătat că combinaţia de miere şi iaurt a favorizat supravieţuirea probioticelor din iaurt în intestin, astfel încât rezultatele studiului de laborator au fost traduse într-o aplicaţie reală la om”, admite Holscher.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, un studiu de urmărire mai mic, cu 36 de participanţi cărora li s-a administrat iaurt îndulcit. Combinaţia iaurt-miere s-a dovedit a fi câştigătoare şi în acest caz.

„O lingură de miere într-o porţie de iaurt ajută la menţinerea supravieţuirii probioticelor sănătoase”, avertizează omul de ştiinţă. „Dar adăugarea unora la iaurt neîndulcit ar putea fi o combinaţie bună”.

Bacteriile bune din iaurt: iaurtul grecesc şi tradiţional conţin tulpini de probiotice precum Bifidobacterium animalis, pe lângă culturile iniţiale convenţionale.

Şi este dovedit ştiinţific că administrarea unora dintre aceste probiotice poate promova sănătatea sistemului digestiv şi regularitatea mişcărilor intestinale şi poate avea un efect pozitiv asupra stării de spirit şi a abilităţilor cognitive.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici