Marea Britanie: anchetă asupra sângelui infectat care a provocat 3.000 de decese şi 30.000 de infecţii: Au fost comise muşamalizări grave

Un raport acuză Serviciul de Sănătate şi guvernele din anii 1970 şi 1980.

Urmărește
826 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie: anchetă asupra sângelui infectat care a provocat 3.000 de decese şi 30.000 de infecţii: Au fost comise muşamalizări grave

O serie de muşamalizări grave au fost efectuate de autorităţile britanice, precum guverne, Serviciul de Sănătate Publică (NHS) şi serviciile de transfuzie de sânge, în scandalul de sânge contaminat care a implicat numeroase spitale din Marea Britanie şi mii de oameni, inclusiv copii, în anii 1970 şi 1980. 

Asta reiese din raportul final privind lunga anchetă independentă efectuată pentru a face lumină pe deplin asupra chestiunii, care arată că nu a fost vorba despre un accident, ci de o serie de „eşecuri” ale sistemului: acestea au fost urmate de încercarea de a le ascunde şi prin eliminarea documentelor compromiţătoare.

Infected Blood Inquiry a afirmat că victimele, infectate cu virusul hepatitei C şi HIV după ce au primit transfuzii de sânge în principal în anii 1970 şi 1980, dar şi la începutul anilor 1990, au fost efectiv trădate şi abandonate de mai multe, începând cu medicii lor, într-un scandal care „ar fi putut fi evitat”.

Raportul conţine 12 recomandări adresate autorităţilor actuale, precum guvernul conservator al lui Rishi Sunak, inclusiv un plan de compensare imediată pentru persoanele infectate şi familiile acestora în cazul decesului pacienţilor.

Având în vedere rezultatele anchetei, premierul Rishi Sunak şi-a cerut scuze pentru ceea ce s-a întâmplat şi a promis cel puţin intervenţia Executivului în urma indicaţiilor anchetei.

Scandalul, conform ultimelor actualizări statistice, a afectat în jur de 30.000 de persoane din perioada „inculpată”, iar de atunci în jur de 3.000 au murit. 

Costul final al compensaţiei este de aşteptat să ajungă la câteva miliarde de lire sterline şi va fi anunţat în această săptămână.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici