Medicamentele pentru diabet ar putea încetini îmbătrânirea creierului

Un studiu recent sugerează că metformina, utilizată pentru diabetul de tip 2, ar putea avea efecte anti-îmbătrânire asupra creierului, încetinind procesul.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului Medicamentele pentru diabet ar putea încetini îmbătrânirea creierului

Cercetătorii de la Academia Chineză de Ştiinţe au studiat timp de 40 de luni efectele metforminei asupra maimuţelor. Maimuţele, toate de sex masculin şi cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, au primit câte o doză zilnică de metformină timp de peste trei ani, iar un grup de control a primit un tratament placebo, scrie Science Alert, care citează revista Cell.

Studiul a demonstrat că metformina a redus îmbătrânirea genelor asociate cu îmbătrânirea şi a îmbunătăţit funcţiile cognitive, întârziind îmbătrânirea cerebrală cu aproape şase ani. Metformina a activat căile de dezvoltare şi reparare a ADN-ului, ceea ce sugerează un potenţial în tratarea afecţiunilor neurodegenerative.

Cu toate că studiul este promiţător, autorii recunosc că sunt necesare cercetări în plus pentru a înţelege pe deplin efectele pe termen lung ale metforminei asupra oamenilor. Mai mult, a fost iniţiat un studiu clinic de fază II, cu 120 de participanţi, pentru a vedea dacă există aceleaşi efecte asupra sănătăţii umane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici