- Home
- Sănătate
- (27.03.2022, 07:03)
- Daniel Contescu
Microplasticele din sânge: s-a făcut primul test al unui studiu despre cum şi cât ajung în corpul uman
Cel mai abundent material din corpul uman este Pet-ul, dar există şi polistiren pentru ambalare, iar de acum încolo, cercetători vor trebui să afle şi cât de uşor pot trece particulele de plastic în organism.
Urmărește
664 afișări
Munte de Pet-uri
Fragmentele minuscule de plastic dispersate în mediul înconjurător pot ajunge în sânge şi pot pătrunde în corpul uman. Primele dovezi au fost culese de cercetările efectuate în Olanda şi coordonate de Vrije Universiteit din Amsterdam. Rezultatele, publicate în Environment International, au fost obţinute de grupul de lucru condus de ecotoxicologul Heather Leslie şi de chimista Marja Lamoree, în cadrul proiectului Immunoplast.
Datele au fost culese graţie analizei sângelui donat de 22 de persoane anonime, în care au fost căutate urme a cinci polimeri, molecule care sunt elementele de bază ale plasticului şi nivelurile prezente în sânge.
S-a constatat că în trei sferturi din cele 22 de probe examinate erau urme de plastic şi că cel mai abundent material este PET (polietilen tereflatat), din care sunt fabricate sticlele: s-a măsurat o cantitate de 1,6 micrograme pe mililitru de sânge, egală cu o linguriţă de plastic la o mie de litri de apă. Polistirenul folosit la ambalaje a fost, de asemenea, foarte comun, urmat de polimetilmetacrilat, cunoscut şi sub numele de plexiglas.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Acum, notează cercetătorii, rămâne de văzut dacă şi cu cât de uşor particulele de plastic pot trece din sânge în organe.
„Acestea sunt primele date de acest tip şi acum, a spus Lamoree, vor trebui colectate mai multe, pentru a înţelege cât de multe microplastice sunt prezente în corpul uman şi cât de periculoase pot fi acestea. Datorită noilor date se va putea stabili dacă expunerea la microplastice reprezintă o ameninţare pentru sănătatea publică”.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump