Mindful drinking: ce înseamnă şi cum să bei astfel încât să te simţi bine

Principiile mindfulness aplicate băuturii, o tendinţă din ce în ce mai răspândită.

Urmărește
1319 afișări
Imaginea articolului Mindful drinking: ce înseamnă şi cum să bei astfel încât să te simţi bine

Mindful drinking: ce înseamnă şi cum să bei astfel încât să te simţi bine

Ce-ar fi dacă una dintre rezoluţiile din 2024 ar fi îmbunătăţirea relaţiei cu alcoolul? Acesta este conceptul din spatele băuturii conştiente, mindful drinking, o tendinţă din ce în ce mai răspândită în ultimii ani care îşi propune să promoveze o relaţie cu alcoolul bazată pe conştientizare, iar nu pe restricţie.

Mindful drinking este ceea ce putem defini ca o tendinţă, un stil de abordare a consumului de băuturi alcoolice într-un mod sănătos, fără exagerare şi mai ales fără privaţiuni. Termenul a fost inventat de jurnalista şi autoarea Rosamund Dean în cartea de auto-ajutorare din 2017, Mindful Drinking: How To Break Up With Alcohol. Tendinţa pare să fi câştigat din ce în ce mai mult teren în anii pandemiei COVID-19, când consumul ocazional de alcool a crescut peste tot în lume.

Consecinţele consumului excesiv de alcool sunt binecunoscute. De aceea, consumul de alcool conştient a început să se răspândească din ce în ce mai mult datorită grupurilor de sprijin şi iniţiativelor menite să promoveze o relaţie mai conştientă şi mai sănătoasă cu consumul de alcool. Dar dacă principiile mindfulness s-ar aplica şi băuturii?

Scopul consumului de alcool conştient este de a recăpăta o relaţie sănătoasă cu alcoolul şi, pentru a face acest lucru, sugerează Rosamund Dean, puteţi începe cu un pic de planificare sănătoasă: decideţi în avans şi cu claritate când şi ce intenţionaţi să beţi, evitând astfel băutul ca mecanism de ameliorare a emoţiilor negative.

Autoarea are propria ei regulă, dar oricine o poate adapta nevoilor sale: trei zile pe săptămână, maxim trei băuturi alcoolice. Acest lucru pare să fie potrivit pentru ea, dar este rezultatul unui răspuns la o serie de întrebări pe care şi le-a pus jurnalista.

„Oricine caută o relaţie mai sănătoasă cu alcoolul poate beneficia de pe urma consumului de alcool atent”, a explicat pentru Healthline psihoterapeuta Eliza Kingsford, specializat în consumul conştient: „Trebuie să fim mereu conştienţi de ceea ce punem în corpul nostru”. Dar, în termeni concreţi, care sunt sugestiile utile? Este un obicei bun, spun experţii, să decideţi înainte de a pleca de acasă care este numărul de băuturi alcoolice pe care vi le permiteţi la o anumită ocazie dată şi să rămâneţi la acel plan.

Un alt truc pentru a începe să te limitezi consumul este să încerci băuturi fără alcool, mai recomandă Kingsford.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici