O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia

  • Sindromul şocului toxic streptococic (STSS) cauzat de bacteriile Grupului A Streptococcus (GAS) înregistrează o creştere rapidă în Japonia, ajungând la 977 de cazuri până la 2 iunie 2024, depăşind recordul anului trecut.
  • Boala, cunoscută şi sub numele de "bacteria care mănâncă carne", poate provoca simptome severe în doar câteva ore, inclusiv umflarea rapidă a membrelor, febră şi scăderea tensiunii arteriale, adesea ducând la necroză, insuficienţă a organelor şi deces, mai ales la persoanele peste 50 de ani.
  • În contextul relaxării restricţiilor COVID-19, şi alte ţări au înregistrat creşteri ale cazurilor de iGAS, subliniind importanţa igienei mâinilor şi a tratării imediate a rănilor deschise pentru a preveni contaminarea şi răspândirea bacteriei.
Urmărește
3457 afișări
Imaginea articolului O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia

Sursa foto: AP

În Japonia, s-a raportat o creştere îngrijorătoare a cazurilor de sindrom de şoc toxic streptococic (STSS) cauzat de Streptococcus din Grupul A (GAS), ajungând la 977 de cazuri până pe 2 iunie anul acesta, depăşind recordul anului trecut, scrie Fortune. Această boală rară cauzată de "bacteria care mănâncă carne" poate progresa rapid de la simptome precum durerea şi umflarea membrelor până la necroză, insuficienţă a organelor şi deces în doar 48 de ore, afectând în special persoanele de peste 50 de ani. Ken Kikuchi, profesor de boli infecţioase, a subliniat debutul rapid al simptomelor, accentuând importanţa de a solicita ajutor medical imediat la primele semne de umflare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a remarcat focare similare în Europa după relaxarea restricţiilor COVID-19 la sfârşitul anului 2022, semnalând o posibilă revenire  globală a bolilor invazive streptococice din Grupul A (GAS). În Japonia, dacă tendinţele actuale persistă, numărul cazurilor ar putea ajunge la 2,500 în acest an, cu o rată de mortalitate de până la 30%, descrisă de Kikuchi ca fiind "înfricoşătoare".

Pentru a combate răspândirea, Kikuchi a subliniat importanţa igienei mâinilor şi tratamentului prompt al rănilor deschise, deoarece GAS poate rezida în intestine şi poate fi transmis prin fecale. Aceste măsuri de precauţie sunt cruciale pentru prevenirea altor infecţii şi atenuarea impactului sever al acestei boli bacteriene cu acţiune rapidă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici