O pastilă este raza de speranţă pentru mamele cu depresie postnatală

  • Una din 5 femei face depresie postnatală, o afecţiune caracterizată prin tristeţe profundă, anxietate şi chiar gânduri sinucigaşe.
  • Până acum, tratamentele disponibile erau limitate şi nu întotdeauna eficiente.
  • Americanii au aprobat acum o pastilă concepută special pentru depresiei postnatale severe.
Urmărește
538 afișări
Imaginea articolului O pastilă este raza de speranţă pentru mamele cu depresie postnatală

O pastilă este raza de speranţă pentru mamele cu depresie postnatală

Spre deosebire de antidepresivele clasice care necesită săptămâni pentru a începe să facă efect, Zuranolona acţionează rapid, ameliorând simptomele chiar de la 3 zile după administrare, conform studiilor clinice.

Pacientele iau pastilele zilnic, timp de două săptămâni, seara.

Dr. Misty Richards de la UCLA Health a tratat recent o pacientă de 42 de ani care a dezvoltat depresie postnatală severă la o săptămână după ce a născut. Trebuia să fie un moment fericit, însă mama se simţea „blocată în ceaţă”, conform NBC News. Nu se mai spăla, nu mai mânca, avea gânduri sinucigaşe. După ce a primit pastila, femeia a observat cum simptomele depresiei au început să se rezolve după 3 zile. Pacienta a văzut rezultate spectaculoase începând cu a 8-a zi şi fără vreun efect secundar.

Cu toate acestea, medicamentul nu este lipsit de provocări. Unii pacienţi ezită să ia un medicament nou din cauza efectelor potenţiale, cum ar fi somnolenţa sau ameţelile. Alţii sunt îngrijoraţi de siguranţa alăptării, deşi transferul prin laptele matern pare a fi minim.

În ciuda obstacolelor, psihiatrii sunt entuziasmaţi de noua pastilă şi speră că va schimba complet abordarea depresiei postnatale, salvând vieţile mamelor şi copiilor lor.

Acum, provocarea este ca medicamentul să devină cu adevărat accesibil tuturor femeilor care au nevoie de el.

Depresia postpartum poate avea consecinţe grave pentru mame şi pentru copiii lor. Pentru mame, aceasta poate creşte riscul de sinucidere, hipertensiune arterială, diabet sau accident vascular cerebral. Bolile mintale, sinuciderea şi supradozele de medicamente sunt principalele cauze de deces în primul an după ce o femeie naşte. Între timp, copiii născuţi de mame cu depresie postpartum au mai multe posibilităţi de a avea întârzieri în dezvoltare şi probleme emoţionale sau comportamentale şi au un risc mai mare de a muri înainte de un an.

Până acum, singurul tratament disponibil era o injecţie intravenoasă aprobată în 2019. Dar aceasta vine cu un risc de sedare excesivă şi de pierdere bruscă a cunoştinţei, aşa că doar anumite centre de tratament au voie să o administreze, iar pacienţii trebuie să rămână în spital timp de 2 zile şi jumătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici