- Home
- Sănătate
- (28.06.2023, 06:00)
- Daniel Contescu
Obezitatea modifică funcţionarea creierului: un studiu explică totul
Potrivit cercetătorilor, mecanismul creierului care duce la senzaţia de saţietate ar eşua la persoanele grase.
Urmărește
2279 afișări
Obezitatea modifică funcţionarea creierului: un studiu explică cum
Potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature Metabolism, obezitatea poate afecta şi creierul, afectând unii hormoni-cheie. În special, obezitatea ar afecta senzaţia de saţietate după masă.
În mod normal, atunci când mâncăm, sunt trimise semnale către creier, „avertizându-l” că organismul este plin sau are un conţinut alimentar satisfăcător.
Potrivit cercetătorilor, obezitatea poate duce la modificări ale creierului care pot determina oamenii să nu mai primească semnalul de saţietate. Aceste modificări pot avea şi un impact pe termen lung, rămânând chiar şi după o eventuală scădere în greutate şi rezolvarea problemei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
În timpul studiului, cercetătorii au luat în considerare un număr egal de pacienţi obezi (IMC mai mare de 30) şi non-obezi (IMC mai mic de 25), hrănindu-i cu carbohidraţi, grăsimi şi apă folosind o sondă nazogastrică, pentru a „ocoli” gura.
Creierul pacienţilor a fost apoi supus scanărilor RMN şi CT pentru a înţelege răspunsurile creierului la aportul de alimente. Cercetătorii au descoperit că la persoanele non-obeze au existat semnale care au determinat creierul să înţeleagă că organismul primeşte suficientă nutriţie, iar nivelul de dopamină a crescut, de asemenea. La persoanele obeze, însă, aceste semnale nu au apărut, iar creierul nu a recunoscut senzaţia de saţietate după masă.
„Semnalele hormonale cheie, cum ar fi leptina şi insulina, care reglează apetitul şi homeostazia genetică, sunt adesea modificate de obezitate”, explică profesorul Sahar Takkuche, profesor de endocrinologie şi metabolism la Universitatea din Tennessee. „Ne-am gândit că vor exista răspunsuri diferite între persoanele slabe şi persoanele cu obezitate, dar nu ne aşteptam la această lipsă de modificări ale activităţii creierului la persoanele cu obezitate”, a explicat profesorul Mireille Sarlie, autorul principal al studiului şi lector la endocrinologie la Universitatea Yale.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump