Patru proteine din sânge prezic riscul cu până la 10 ani înainte de debutul simptomelor demenţei

Patru proteine din sânge care ar putea prezice riscul de a dezvolta demenţe cu până la 10 ani înainte de debutul simptomelor au fost identificate de către cercetătorii de la Universitatea Fudan din Shanghai, China.

Urmărește
1115 afișări
Imaginea articolului Patru proteine din sânge prezic riscul cu până la 10 ani înainte de debutul simptomelor demenţei

Au fost analizate probe de sânge prelevate de la peste 50.000 de persoane din Marea Britanie. Patru proteine - GFAP, NfL, GDF-15 şi LTBP2 sunt asociate în mod constant cu demenţa, cu boala Alzheimer sau cu demenţa vasculară pe o perioadă de 14 ani, potrivit lui Jin-Tai Yu şi colegilor săi de la Universitatea Fudan din Shanghai.

Persoanele cu niveluri mai ridicate de GFAP au avut o probabilitate de 2,32 ori mai mare de a dezvolta demenţă, iar GFAP şi LTBP2 au fost foarte specifice în prezicerea demenţei. Nivelurile GFAP şi NfL au început să se modifice cu cel puţin 10 ani înainte de diagnosticul de demenţă, concentraţiile crescând mai mult la persoanele cu demenţă de orice natură sau cu boala Alzheimer.

Probele de sânge au fost colectate între 2006 şi 2010. Vârsta medie la momentul iniţial a fost de 58 de ani. Aproximativ 54% din grup erau femei şi 94% erau de culoare albă.

Studiul a inclus 52.645 de participanţi fără demenţă la momentul iniţial. Pe parcursul unei urmăriri medii de 14,1 ani, 1.417 persoane au fost diagnosticate cu demenţă, dintre care 219 în termen de 5 ani, 833 în termen de 10 ani şi 584 după de 10 ani.

Cercetătorii au combinat markerii proteici cheie asociaţi cu demenţa şi variabilele demografice, cum ar fi vârsta, sexul, educaţia şi istoricul familial, pentru a produce un model de predicţie a riscului de demenţă pe o perioadă de 10 ani.

Studiul, care a analizat evoluţia acestor proteine de-a lungul timpului, a fost publicat în Nature Aging.

Descoperirea ar putea deschide calea unor noi strategii preventive şi terapeutice pentru a combate aceste boli neurodegenerative.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici