Persoanele care trăiesc în mediul rural au un risc crescut de a dezvolta cancer de piele

Persoanele care trăiesc în mediul rural au un risc crescut de a dezvolta cancer de piele, reiese din studii recente. Este unul dintre puţinele tipuri de cancer ”la vedere”.

Urmărește
868 afișări
Imaginea articolului Persoanele care trăiesc în mediul rural au un risc crescut de a dezvolta cancer de piele

Persoanele care trăiesc în mediul rural au un risc crescut de a dezvolta cancer de piele

În timp ce specialiştii din întreaga lume avertizează că incidenţa cancerului de piele ar putea creşte cu aproape 50% până în anul 2040, un studiu recent arată că persoanele care locuiesc la ţară au un risc mai mare de a dezvolta acest tip de cancer din cauza expunerii neprotejate la soare.

Cercetătorii au descoperit că adulţii şi copiii din mediul rural au primit doze semnificativ mai mari de UV la mijlocul zilei. În plus, spre deosebire de locuitorii din mediul urban, adulţii din mediul rural nu caută umbra la orele prânzului, folosesc mai rar cremă de protecţie solară, iar cei mai mulţi dintre ei au locuri de muncă în aer liber şi suferă mai multe arsuri solare de-a lungul vieţii.

Situaţia nu este diferită nici în România, explică Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: ”Din păcate, vedem tot mai des în cabinet efectele pe care le poate avea asupra pielii expunerea necontrolată la razele soarelui. Anul trecut, Fundaţia pentru Sănătatea Pielii a participat la cinci caravane medicale în cinci sate din judeţul Prahova pentru a oferi consultaţii persoanelor din comunităţile defavorizate. Din cei 150 de pacienţi care au beneficiat de consultaţii, am identificat patru cancere de piele, pe care pacienţii nu ar fi avut altfel şansa să le descopere, din cauza lipsei de informare şi a accesului greoi la servicii medicale. Doi dintre aceştia au beneficiat de operaţii pro bono prin tehnica de chirurgie Mohs, tehnică cu un risc minim de recidivă, prin care se evită excizii mari, care ar lăsa cicatrici importante”.

Medicul recomandă ca fiecare persoană să fie atentă la semnele care apar pe piele, iar orice bubiţă care nu se vindecă sau care îşi modifică forma sau culoarea, să fie verificată la un control dermatologic: ”Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul de piele chiar poate fi văzut, avem şanse mari să îl diagnosticăm în stadiu incipient fără a fi nevoie de investigaţii complicate. Pentru acest lucru este însă important să fim atenţi la cei dragi, dacă mergem la părinţi sau la bunici la ţară să le privim cu atenţie chipul, braţele care ne îmbrăţişează sau mâinile cu care ne pregătesc mâncarea preferată”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici