Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace

  • Diabetul, o boală care afectează modul în care corpul procesează zahărul, a devenit una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate la nivel mondial.
  • În ultimii 30 de ani, numărul persoanelor care suferă de această boală s-a dublat, ajungând la peste 800 de milioane de oameni.
Urmărește
120 afișări
Imaginea articolului Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace

Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace

Cele mai multe cazuri sunt concentrate în doar câteva ţări: India are 212 milioane de bolnavi, China 148 de milioane, Statele Unite 42 de milioane, iar Pakistanul 36 de milioane. De asemenea, Indonezia şi Brazilia au fiecare peste 20 de milioane de persoane afectate de diabet.

Situaţia este deosebit de gravă în anumite regiuni ale lumii. În insulele din Pacific, în zona Caraibelor şi în Orientul Mijlociu, mai mult de un sfert din populaţie suferă de diabet. În contrast, ţări precum Franţa, Danemarca şi Suedia au rate foarte scăzute, de doar 2-4% în rândul femeilor şi 3-5% în rândul bărbaţilor.

Cea mai îngrijorătoare situaţie este în ţările sărace şi în curs de dezvoltare, unde mulţi bolnavi nu primesc tratament. Din cele 800 de milioane de persoane cu diabet, aproape 450 de milioane nu au acces la medicamente, deşi există tratamente eficiente şi accesibile ca preţ.

„Persoanele cu diabet din ţările sărace sunt mai tinere şi, fără tratament, riscă complicaţii grave toată viaţa - de la amputări şi boli de inimă până la probleme cu rinichii şi pierderea vederii", avertizează profesorul Majid Ezzati de la Imperial College London.

Specialiştii recomandă măsuri urgente pentru combaterea acestei „epidemii": restricţionarea alimentelor nesănătoase, subvenţionarea alimentelor sănătoase, oferirea de mese şcolare gratuite şi sănătoase, crearea de spaţii sigure pentru mişcare şi sport, acces gratuit în parcuri şi centre de fitness, screening şi depistare precoce a bolii şi asigurarea accesului la tratament pentru toţi bolnavii.

„Diabetul a atins proporţii pandemice şi reprezintă o ameninţare gravă atât pentru sănătatea publică, cât şi pentru economiile lumii", avertizează Chantal Mathieu, preşedintele Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului.

Studiul a fost publicat în revista Lancet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici