Poate Covidul să infecteze creierul? Rezultatele unui studiu dau frisoane

  • Virusul Sars-Cov-2, responsabil de boala Covid-19, a afectat semnificativ umanitatea în ultimii patru ani.
  • Odată depăşită pandemia, boala continuă să circule şi să infecteze oamenii, provocând mai puţine decese, dar lăsând adesea consecinţe de durată.
  • În unele cazuri, virusul afectează creierul: mai multe simptome neuropsihiatrice au fost atribuite acestei infecţii, inclusiv probleme de memorie.
Urmărește
1732 afișări
Imaginea articolului Poate Covidul să infecteze creierul? Rezultatele unui studiu dau frisoane

Poate Covidul să infecteze creierul? Rezultatele unui studiu ne dau frisoane

Un studiu realizat de Universitatea Northwestern şi Universitatea din Illinois-Chicago, publicat în Nature Microbiology, a arătat că unele mutaţii ale proteinei Spike joacă un rol cheie în capacitatea virusului de a infecta sistemul nervos central.

Această descoperire poate fi utilă pentru a face lumină asupra misterelor privind Long Covid şi asupra unor simptome neurologice legate de infecţie.

Cercetările americane au identificat unele mutaţii ale proteinei Spike la şoareci, care permit virusului să pătrundă în celule şi astfel infectează şi creierul.

„Am descoperit că viruşii au fost mai capabili să infecteze creierul”, a explicat Judd Hultquist, profesor de medicină şi microbiologie-imunologie la Universitatea Northwestern şi autor al studiului.

Pentru a face această descoperire, cercetătorii au infectat şoareci cu Sars-Cov-2 şi au secvenţiat genomii virusurilor care s-au replicat în creier. În timp ce în plămâni proteina Spike era similară cu virusul folosit, în creier a avut o mutaţie într-o regiune critică a lui Spike. 

Pentru ca virusul să treacă de la plămâni la creier, sunt necesare modificări ale proteinei Spike. Această descoperire, potrivit cercetătorilor, ar putea fi fundamentală pentru tratamentul şi gestionarea simptomelor neurologice ale pacienţilor cu Covid-19.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici