- Home
- Sănătate
- TIMIŞOARA, (15.03.2022, 12:47)
- Cosmin Pirv
Procedură unică în vestul ţării pentru diagnosticarea cancerului de plămân
- O procedură unică în vestul ţării pentru diagnosticarea cancerului de plămân este disponibilă la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.
- Criobiopsia asigură o diagnosticare corectă folosind ţesut îngheţat la -89 de grade Celsius, susţine medicii.
Urmărește
2545 afișări
Procedură unică în vestul ţării pentru diagnosticarea cancerului de plămân
Potrivit reprezentanţilor Spitalului Victor Babeş din Timişoara. pneumologii unităţii medicale folosesc un dispozitiv ultraperformant pentru realizarea biopsiilor în timpul endoscopiilor bronşice.
„Aparatul este prevăzut cu o sondă cu ajutorul căreia este îngheţat ţesutul pulmonar suspect, dintr-o anumita zonă şi mai apoi extras. Dispozitivul foloseşte dioxid de azot care produce, la capătul fibrei, o scădere bruscă a temperaturii de până la -89 de grade Celsius”, susţin specialiştii spitalului.
„În primul rând, endoscopia bronşică cu criobiopsie este o metodă mai puţin puţin invazivă, bine tolerată, nedureroasă şi rapidă comparativ cu biopsia chirurgicală. Un alt avantaj este că această sondă specială, care este introdusă printr-un canal al bronhoscopului, poate ajunge mai uşor la leziunea suspectă, chiar dacă aceasta este localizată în periferia plămânului, spre deosebire de pensele de biopsie care pot fi mult mai greu utilizate în aceste zone. Nu în ultimul rând, ţesutul pulmonar extras după îngheţare este mult mai mare decât cel obţinut prin biopsia cu pensă, putând ajunge chiar şi la diametere de 1 cm. Cu alte cuvinte, <piesa> este mult mai mare şi astfel randamentul diagnosticului este unul mai ridicat şi se pot efectua mai uşor markerii tumorali care ghidează tipul de terapie oncologică necesară”, spune Emanuela Vaştag, medic pneumolog.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avertisment pentru Europa: în SUA, gripa aviară face ravagii. Ouăle au devenit atât de preţioase, încât au ajuns să fie furate
-
Israelul vrea mutarea palestinienilor în Somalia. Planul apare după ce Trump a anunţat că SUA va prelua Făşia Gaza
-
Elicopterul SMURD, solicitat la un accident pe A10, în judeţul Alba / Update. Medicii au constatat decesul şoferului
Dispozitivul ce realizează criobiopsia se foloseşte cel mai adesea în cazul pneumopatiei interstiţiale difuză (PID). Practic, sunt peste 200 de subtipuri ale acestei maladii care afectează plămânii, care au simptome apropiate dar care necesită tratamente diferite, având cauze de producere diverse.
„Criobiopsia se foloseşte cu succes în aceste pneumopatii interstiţiale difuze. În unele cazuri diagnosticarea şi clasificarea corectă a unei astfel de afecţiuni nu se poate face doar pe baza simptomelor, tomografiei computerizate şi a unor analize de laborator ci este necesară obţinerea unor biopsii din periferia plămânului. Şi atunci avem de ales între intervenţia chirurgicală clasică şi cea minim invazivă, prin îngheţarea ţesutului şi extragerea unor fragmente. Trebuie spus că dispozitivul poate fi folosit şi pentru crioterapie. De exemplu, în cazul tumorilor care s-au dezvoltat în interiorul unei bronşii, cu ajutorul acestui dispozitiv, putem realiza ceea ce se numeşte dezobstrucţie, adică eliberarea căilor aeriene de această masa tumorală, obstacol care împiedică o respiraţie normală. În acelaşi timp, prin crioterapie se poate face hemostază, adică se pot opri anumite sângerări”, a explicat Emanuela Vaştag.
Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara este Centru de excelenţă în diagnosticarea cancerului pulmonar.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Viața dramatică a Ginei Gogean. Cum arată acum și ce s-a ales de fosta campioană olimpică a României
CANCAN.RO
ZODIILE norocoase care dau lovitura și se vor umple de bani în luna februarie! Vor câștiga și la Loto!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe