Producătorii de medicamente promit lansări mai rapide pe piaţa europeană pentru a evita o reglementare mai strictă

Producătorii de medicamente s-au angajat luni să accelereze lansarea pe piaţă a noilor medicamente în statele membre ale UE care nu beneficiază de servicii suficiente, în încercarea de a evita o reglementare mai strictă din partea Bruxelles-ului.

Urmărește
441 afișări
Imaginea articolului Producătorii de medicamente promit lansări mai rapide pe piaţa europeană pentru a evita o reglementare mai strictă

Producătorii de medicamente promit lansări mai rapide pe piaţa europeană pentru a evita o reglementare mai strictă

Federaţia Europeană a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (EFPIA) a precizat luni, într-o declaraţie, că membrii săi se angajează să depună cereri de rambursare de către sistemele naţionale de sănătate în cel mult doi ani de la aprobarea reglementărilor UE, "cu condiţia ca sistemele locale să permită acest lucru".
 
În timp ce aprobarea medicamentelor în UE este în mare măsură centralizată, Agenţia Europeană pentru Medicamente având rolul de gardian, procedurile de stabilire ulterioară a preţului tratamentului pentru sistemele naţionale de sănătate rămân în mâinile statelor membre şi diferă foarte mult, potrivit Reuters.
 
Angajamentul ar reduce timpul de aşteptare a pacienţilor pentru medicamente noi cu patru până la cinci luni în mai multe ţări, precum Bulgaria, Polonia şi România, a declarat EFPIA, citând estimări ale companiei de cercetare de piaţă IQVIA.
 
Grupul de lobby a avertizat că orice reguli noi care obligă producătorii de medicamente să aducă produse noi în toate ţările UE într-un anumit termen ar putea avea efecte negative şi ar putea descuraja companiile să aducă unele produse în sistemele de sănătate publică din regiune.
 
„Înţelegem că unele dintre propunerile aflate în discuţie ar putea introduce obligaţii pentru (producătorii de medicamente) de a comercializa sau de a aproviziona toate statele membre ale UE", a declarat EFPIA într-un raport separat.
 
„Industria este îngrijorată în ceea ce priveşte utilizarea instrumentelor de reglementare concepute pentru autorizarea medicamentelor care sunt aplicate pentru a aborda probleme de disponibilitate care ţin de competenţa statelor membre", a adăugat aceasta.
 
Decalajul mediu între autorizarea de introducere pe piaţa UE şi primirea de către grupuri mari de pacienţi a unui medicament nou dezvoltat variază foarte mult în cadrul blocului, variind de la 133 de zile în Germania şi 497 de zile în Franţa la 899 de zile, sau 2,5 ani, în România, potrivit raportului.
 
EFPIA a precizat că întârzierile au fost influenţate de mai mulţi factori de reglementare care nu pot fi controlaţi de companii.
 
De asemenea, grupul de lobby a declarat că propune un sistem armonizat de stabilire a preţurilor medicamentelor pe niveluri, bazat pe capacitatea de plată a unei ţări, pentru a înlocui peisajul extrem de divers al UE în materie de stabilire a preţurilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici