- Home
- Sănătate
- (05.02.2024, 08:54)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proteina care stă la baza plăcerii în timpul actului sexual. Ce se întâmplă când lipseşte Piezo2
- Sexualitatea este mai puţin misterioasă astăzi, datorită cercetărilor.
- Un studiu realizat de American National Institutes of Health (NIH) a evidenţiat rolul unei proteine în experienţa plăcerii sexuale şi în atingerea orgasmului.
- Această proteină se numeşte Piezo2.
Urmărește
1555 afișări
Proteina care stă la baza plăcerii în timpul actului sexual
Se numeşte Piezo2 şi se ştia deja că este implicat în simţul tactil. Intră în joc şi în sensibilitatea zonei genitale şi în atingerea orgasmului. Cercetătorii au observat că persoanele care suferă de o patologie foarte rară, numită sindrom de deficienţă Piezo2, experimentează o sensibilitate genitală redusă şi un orgasm mai puţin intens sau complet absent.
Studiul, publicat în revista Science, oferă dovezi ale legăturii dintre această proteină şi răspunsul sexual. Lucrarea ajută la o mai bună înţelegere a mecanismelor importante care stau la baza sexualităţii umane şi ar putea servi la identificarea de noi ţinte terapeutice pentru diferite probleme şi disfuncţii sexuale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Proteinele Piezo1 şi Piezo2 intră în acţiune în cadrul unor procese senzoriale importante legate de atingere şi propriocepţie, capacitatea de a-ţi percepe corpul în spaţiu atunci când se ţin ochii închişi. Dar ele joacă şi un rol în durere, nevoia de a urina şi funcţia gastro-intestinală. Descoperirea lor, împreună cu cea a altor receptori, descrise în 2010, le-a adus oamenilor de ştiinţă Ardem Patapoutian şi David Julius Premiul Nobel pentru Medicină în 2021.
Proteina Piezo2 se găseşte în unele terminaţii nervoase. Atunci când aceşti nervi sunt supuşi presiunii, Piezo2 iniţiază un proces fiziologic în care semnalele ajung la creier. La rândul său, creierul oferă un răspuns la aceşti stimuli, permiţându-ne să recunoaştem şi să percepem senzaţiile tactile. Vorbim în special despre percepţia atingerilor uşoare, precum mângâierea unei fulg.
Studiu pe bărbaţi şi pe femei
Cercetătorii au arătat că acest mecanism este acelaşi care contribuie şi la răspunsul şi plăcerea sexuală. În cercetare, autorii au implicat 3 bărbaţi şi două femei cu Piezo2 lipsă. Au examinat, de asemenea, şoarecii cu mutaţia genetică corespunzătoare.
Testele au presupus investigaţii comportamentale la voluntari, împreună cu realizarea de imagini biomedicale ale organelor genitale la animale. Datele indică implicarea puternică a unui anumit tip de neuroni, care sunt concentraţi în zonele erogene şi care sunt legate de activarea şi funcţionarea proteinei Piezo2.
Rezultatele au confirmat o atenuare a sensibilităţii genitale la animalele cu proteina lipsă: şoarecii, de fapt, nu au putut să se reproducă, iar masculii nu au putut avea erecţie.
Voluntarii au raportat, de asemenea, mai puţină sensibilitate în zonele erogene, împreună cu orgasm mai puţin intens (la bărbaţi) şi fără orgasm (la femei). Cu toate acestea, toţi cei cinci participanţi au spus că au fost capabili să aibă o viaţă sexuală satisfăcătoare.
Studiul are unele limitări, indicate de cercetători. Cu toate acestea, identifică perspective de cercetare pentru noi tratamente potenţiale împotriva hipersensibilităţii sau, dimpotrivă, hiposensibilităţii regiunii genitale la indivizii cu anomalii specifice. În general, sindromul de deficienţă Piezo2 este extrem de rar, după cum explică autorii, aşa că, în cazul problemelor sau disfuncţiilor sexuale, nimeni nu se gândeşte, cel puţin la început, la această patologie.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe