Rafila: Apetenţa pentru specialităţile grele în medicină a scăzut. Avem o responsabilitate

  • Apetenţa pentru specialităţile grele în medicină, foarte căutate anterior, a scăzut.
  • Absolvenţii caută alte tipuri de specialităţi acum, spune Rafila: „Avem totuşi o responsabilitate în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului de sănătate în România”.
Urmărește
600 afișări
Imaginea articolului Rafila: Apetenţa pentru specialităţile grele în medicină a scăzut. Avem o responsabilitate

Rafila: Apetenţa pentru specialităţile grele în medicină a scăzut. Avem o responsabilitate

Rafila a spus, joi, la Forumul Naţional de Neurologie, că strategia naţională pentru bolile cerebrovasculare mai are nevoie de adaptări la „partea administrativă”, dar într-un interval de timp nu foarte lung, până la jumătatea acestui an, strategia va fi aprobată de Guvern şi implementată.

Ministrul a menţionat că vine de la o importantă reuniune în SUA la care a discutat şi despre centrele unde se fac trombectomii. Unul dintre furnizorii de echipamente l-a întrebat de ce numărul de centre creşte atât de lent în România.

Rafila i-a răspuns că echipamentele din centrele unde se fac trombectomii trebuie operate de oameni calificaţi.

„Ceea ce am reuşit să facem cu Societatea Română de Neurologie, cu Societatea de Cardiologie şi cu colegii din alte specialităţi este să putem să dezvoltăm această competenţă, acest atestat, care e serios, de un an de zile, care permite medicilor din mai multe specialităţi, nu doar radiologilor intervenţionişti, să acceadă. O primă estimare este că vom avea 25 de noi specialişti”, declară ministrul.

În plus, a precizat Rafila, există o problemă în privinţa atragerii oamenilor din diversele specialităţi ca să îşi dorească să obţină acest atestat, care „înseamnă mult efort”.

„Avem o problemă legată de pregătirea lor, de atragerea lor. Sigur că putem să punem la punct un mecanism financiar, dar aici mai e o problemă care ţine foarte mult de societăţile profesionale: să încercăm să avem discuţii care să motiveze profesional medicii încă din partea de rezidenţiat, ca să putem să îi atragem să facă acest lucru. Sigur vă apetenţa pentru specialităţile grele, care înainte era erau foarte mult disputate, de chirurgie generală, chirurgie toracică, ortopedie, terapie intensivă, care erau foarte căutate, în momentul de faţă a scăzut. Absolvenţii caută alte tipuri de specialităţi şi aici avem de lucru. Avem totuşi o responsabilitate în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului de sănătate în România într-un mod care să răspundă aşteptărilor, respectiv o repartiţie teritorială echilibrată şi până la urmă un acces mai bun al pacienţilor la servicii medicale”, a conchis ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici