Raport: Sursele provocărilor cu care se confruntă Organizaţia Mondială a Sănătăţii - politica şi regionalizarea

  • Conducerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) s-a confruntat cu provocări serioase încă din primele decenii de existenţă
  • Un studiu publicat de Centrul Naţional pentru Informaţii Biotehnologice prezintă în detaliu sursele tensiunilor cu care s-a confruntat OMS
Urmărește
255 afișări
Imaginea articolului Raport: Sursele provocărilor cu care se confruntă Organizaţia Mondială a Sănătăţii - politica şi regionalizarea

Raport: Sursele provocărilor cu care se confruntă Organizaţia Mondială a Sănătăţii - politica şi regionalizarea

Conducerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) s-a confruntat cu provocări serioase încă încă din primele decenii de existenţă, potrivit unui studiu publicat de Centrul Naţional pentru Informaţii Biotehnologice. 
 
În prezent, cele 194 de ţări membre sunt amplasate în 6 regiuni: America (35 de ţări), Europa (53 de ţări), Zoan Mediterană de Est (21 de ţări), Asia de Sud-Est (11 ţări), Pacificul de Vest (27 de ţări) şi Africa (47 de ţări). Regiunile au o autonomie considerabilă când vine vorba de leadership, buget şi priorităţi. Această formă de organizare  regională a fost contestată încă de la începuturile OMS, când reprezentanţii ţărilor europene credeau că fiecare ţară ar trebui să aibă o relaţie directă cu sediul din Geneva, Elveţia, în timp ce alţii (în special Statele Unite) au argumentat în favoarea a planului de regionalizare.
 
De-a lungul timpului, directorii regionali au contestat deciziile directorilor generali ai OMS cu privire la gradul lor de autonomie, responsabilităţi şi atribuţii, bugetele şi componenţa naţională. Tensiuni similare au apărut la nivelul regiunilor. Acest articol urmăreşte rădăcinile istorice ale acestor provocări.
 
Creată în 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a confruntat cu o serie de provocări în primii ani. Agenţia a trebuit să ajungă la un acord pentru escaladarea Războiului Rece şi, asemenea, a trebuit să se răspundă provocărilor venite din partea guvernelor britanice, franceze, olandeze, belgiene şi portugheze care încearcau să reconstruiască marile imperii coloniale pe măsură ce acestea au început să se prăbuşească. Ca şi alte agenţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), OMS şi-a abandonat ambiţiile iniţiale şi a început să se adapteze noilor realităţi politice internaţionale. Agenţia s-a apropiat de politica externă a SUA şi a devenit parţial dependentă de resursele SUA. Şi-a fixat în mod pragmatic obiective limitate şi a iniţiat mai multe programe de combatere a bolilor”, scrie în raport. 
 
Raportul prezintă rând pe rând provocările politice, financiare şi de regionalizare cu care s-a confruntat OMS de-a lungul timpului. 
 
Autorii raportului reamintesc acţiunea de boicotare a OMS din 1949, când mai multe state s-au retras din Organizaţie pe fondul Războiului Rece. Astfel, în 1949, Uniunea Sovietică şi-a anunţat retragerea din OMS, aceasta fiind urmată de Italia. Ulterior, Ungaria, România, Cehoslovacia, Polonia, Bulgaria, Albania au anunţat la rândul lor că se retrag. 
 
Decizia a afectat direct bugetul OMS, în condiţiile în care s-au pierdut contribuţiile acestor state. 
 
De altfel, din punct de vedere financiar, OMS a avut probleme de-a lungul timpului din cauza faptului că mai multe ţări nu şi-au plătit în mod repetat contribuţiile. 
 
Iată AICI raportul integral.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
oms,
raport

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici