Scrisoare Deschisă: AIV face apel la Ministerul Sănătăţii şi instituţiile cu atribuţii în zona sănătăţii publice să integreze utilizarea ţigărilor electronice ca instrument de reducere a incidenţei fumatului

  • Ministerul Sănătății din Canada, unul dintre statele cu cele mai stricte legislații anti-fumat, a lansat la finalul lunii ianuarie o campanie masivă de educare a fumătorilor, cărora le recomandă trecerea la țigările electronice pentru a renunța la fumat. Astfel, canadienii se alătură modelului setat de alte țări cu rezultate excelente în lupta anti-fumat, precum Marea Britanie, Belgia sau Noua Zeelandă.
  • Mesajul Ministerului Sănătății din Canada este clar: ”pentru fumătorii care au încercat metodele clasice și aprobate de renunțare la fumat și încă mai fumează, trecerea completă la țigările electronice este mai puțin nocivă decât fumatul”.
Urmărește
609 afișări
Imaginea articolului Scrisoare Deschisă: AIV face apel la Ministerul Sănătăţii şi instituţiile cu atribuţii în zona sănătăţii publice să integreze utilizarea ţigărilor electronice ca instrument de reducere a incidenţei fumatului

Ministerului Sănătății din Canada mai precizează următoarele: ” Dovezile științifice arată că fumătorii adulți care trec complet la vapat:

  • își vor reduce imediat expunerea la substanțele nocive din țigări
  • vor observa relativ repede îmbunătățiri ale sănătății ca urmare a renunțării la fumat
  • s-ar putea să renunțe la fumat mai repede decât cei care folosesc terapia de înlocuire a nicotinei(NRT) sau terapie pentru renunțare ala fuma
  • nu au de raportat efecte secundare grave ca urmare a folosirii de produse cu vaporizare
  • trebuie să știe că evaporarea aerosolilor din vapat diferă semnificativ de cea din fumul de tutun.

Această decizie de sănătate publică adaugă Canada pe lista țărilor care au făcut din țigările electronice o parte a politicilor de combatere a fumatului, precum Marea Britanie, Noua Zeelandă, Franța sau Belgia. Astfel, Public Health England, agenție-cheie de sănătate a statului englez, a reiterat în documentul său de strategie în domeniul vapatului lansat în 27 februarie 2019 aceeași poziție pe care a subliniat-o în ultimii 5 ani, și anume că vapatul poate juca în continuare un rol major în îmbunătățirea sănătății publice . Această poziție este împărtășită de către Cancer Research UK, una dintre cele mai importante instituții non-profit din Marea Britanie pe problema cancerului, care în documentul său de strategie precizează că dovezile științifice de până acum arată că produsele de vapat sunt mult mai puțin nocive decât tabacul și pot ajuta fumătorii să reducă fumatul sau chiar să renunțe la el.

Ca atare, în Marea Britanie, unde vapatul a fost integrat în politicile publice de sănătate ca unealtă de combatere a fumatului, prevalența fumatului a scăzut, conform aceluiași Eurobarometru, la 12% în 2020, cu 5 procente față de 2017. România se află la polul opus. Fumatul de țigarete și alte produse tradiționale de tabac a crescut în România comparativ cu anul 2017, conform Eurobarometrului Special nr. 506, publicat în februarie 2021. Numărul de fumători în România a ajuns la 30% versus 28% în 2017, în timp ce media de fumători din UE este de doar 23%, în scădere cu 3% față de 2017. Mai e nevoie să subliniem ce impact vor avea aceste cifre asupra sănătății românilor, îndeosebi în privința bolilor pulmonare și a patologiilor oncologice?

Dar Marea Britanie nu este un caz singular. Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă desfășoară o campanie similară încă din 2019, prin care îi încurajează pe fumători să facă tranziția la vapat ca o modalitate de a renunța la fumat. Și aici, autoritățile au preluat inițiativa în ceea ce privește educarea publicului, cu consecințe pozitive asupra incidenței fumatului: rata fumatului din Noua Zeelandă a scăzut în 2022 la un minim istoric de 8%, cea mai joasă înregistrată vreodată în această țară..

Țări importante din Europa, precum Marea Britanie, Franța sau Belgia, au o legislație dură la adresa fumatului și favorabilă la adresa vapatului. Ele se concentrează pe crearea unui sistem care, printr-o combinație de restricții la adresa fumatului și măsuri de informare și acces mai ușor la alternative la fumat precum vapatul, să ofere fumătorilor adulți toate opțiunile necesare pentru a putea renunța la țigări cât mai ușor și fără să aibă excesiv de mult de suferit din cauza sevrajului tabagic. Această poziție este susținută de Consiliul Superior al Sănătății din Belgia, cel mai important organism științific de politici medicale din această țară. Prin intermediul Avizului 9549, un document realizat în 2022 pe baza studiilor de până acum despre țigările electronice, Consiliul precizează că, deși țigara electronică nu este în nici un caz recomandată nefumătorilor, ea este mai puțin nocivă decât țigările clasice, constituie o mai bună alternativă la tabac pentru fumători și poate fi folosită ca ajutor împotriva sevrajului tabagic. Același raport indică faptul că politicile de sănătate publică trebuie să trateze țigara electronică diferit de țigările clasice, și să restrângă accesul la țigarete în comparație cu accesul la vapat. După cum spun doctori francezi specialiști în problema tabacului precum Marion Adler, ”Da, pentru risc zero absolut trebuie zero fumat sau vaporizat de orice fel. Dar vaporul din țigara electronică este infinit mai puțin toxic decât fumul din țigara clasică. De aceea, vapatul poate fi un ajutor suplimentar pentru persoana care vrea sa renunțe la fumat.”

Pentru România trebuie să fie un exemplu faptul că autoritățile medicale dintr-o țară precum Canada, care se află în top 10 al sistemelor de sănătate publică din țările avansate, optează pentru educarea populației referitor la beneficiile pe care țigările electronice le pot avea în procesul de renunțare la fumat. Din păcate, asemenea programe încă lipsesc în țara noastră, cu consecințe nefaste pentru sănătatea a milioane de români. Într-o perioadă în care fumatul de țigarete a crescut comparativ cu anii precedenți, responsabilii Ministerului Sănătății nu ar trebui să lase nici o piatră neîntoarsă în încercarea de a găsi soluții pentru reducerea fumatului, mai ales că politicile actuale nu au impactul așteptat. Interesul pentru acestesoluții pare însă destul de timid, tocmai din partea celor care ar trebui să direcționeze eforturile împotriva fumatului. Cel mai probabil, este vorba de tendința păguboasă de a da crezare diverselor campanii făcute de ONG-urile de profil. Aceste ONG-uri anti-fumat au devenit brusc ONG-uri anti-vapat, uitând că fumatul este marele dușman pentru sănătatea noastră, a tuturor. Campaniile lor sunt bune la făcut ”zgomot”, dar nu țin loc de politici reale în domeniul luptei împotriva tabagismului.

 Autoritățile și politicienii din România trebuie să se decidă: vor să dea bine în ochii ONG-urilor care promovează soluții de tipul ”quit or die”, focusate exclusiv pe interzicerea oricăror alternative la fumat? Din păcate, aceste soluții și-au pierdut tot mai mult din eficacitate în ultimii ani, lucru demonstrat de creșterea continuă a procentului de fumători în țara noastră. Sau pun pe primul loc sănătatea fumătorilor care vor să renunțe, dar nu primesc îndrumare tocmai de la instituțiile și doctorii care sunt în cea mai bună poziție să o facă?

Este foarte important ca Ministerul Sănătății și instituțiile de reglementare din România să bazeze deciziile de reglementare cruciale pentru sănătatea fumătorilor și lupta împotriva fumatului pe adevărul științific și bunele practici din domeniu, și nu pe prejudecățile și alarmismul a diverse organizații. Asociația Industriei de Vaping se pune în continuare la dispoziția instituțiilor statului român pentru începerea unui dialog real și găsirea celor mai bune soluții de reglementare a produselor de vapat.

Cu respect,
Președinte AIV - Ciprian Boboi

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici