STUDIU  Secretele pentru a trăi mult şi bine: nu sunt dieta şi sportul, ci o chestiune legată de psihic

Înainte de dietă, sport şi suplimente, secretul longevităţii, potrivit unor oameni de ştiinţă israelieni, este un detaliu.

Urmărește
24519 afișări
Imaginea articolului Secretele pentru a trăi mult şi bine: nu sunt dieta şi sportul, ci o chestiune legată de psihic

Secretele pentru a trăi mult şi bine: nu sunt dieta şi sportul, ci o chestiune legată de psihic

Primul secret al longevităţii? Ciudat, dar adevărat, nu este dieta, deşi contează (şi încă foarte mult). Nici activitatea fizică, deşi este un capitol-cheie pentru menţinerii sănătăţii optime chiar şi la bătrâneţe.

Potrivit unui grup de cercetători israelieni, secretul numărul 1 pentru o formă fizică bună la orice vârstă este un alt indiciu.

Cele două afecţiuni de care se tem seniorii

Ceea ce ne menţine tineri, sănătoşi şi mai rezistenţi mental este să ne simţim tineri. De fapt, unii savanţi israelieni de la Universitatea Bar-Ilan au arătat că, până şi la bătrâneţe, a avea o mentalitate tânără îmbunătăţeşte şansele de recuperare cu succes după o varietate de boli şi de răni.
Cercetarea a urmărit 194 de pacienţi adulţi, cu vârste cuprinse între 73 şi 84 de ani, trataţi pentru fracturi (de obicei, cauzate de căderi) şi accidente vasculare cerebrale la diferite centre de reabilitare din Israel. Acestea sunt cele două afecţiuni de sănătate de care persoanele în vârstă se tem cel mai mult, pentru că ambele îi pun în pericol de a-şi pierde independenţa funcţională.

Recuperare rapidă la „tinerei”

Pe măsură ce medicii obişnuiau să evalueze şansele pacienţilor de a avea independenţă fizică atât la spitalizare, cât şi la externare, cercetătorii i-au intervievat despre emoţiile, experienţele lor şi cât de tineri se simţeau.

Rezultatul? La aproximativ o lună de la internarea în spital, pacienţii care s-au simţit mai tineri au arătat o mai mare independenţă funcţională. Nu numai atât: cei care s-au simţit mai tineri şi-au revenit mai repede după traumă sau boală, pentru că aveau mai multe speranţe de a-şi recupera abilităţile fizice şi intelectuale.

„Acest lucru nu face decât să confirme că a avea o identitate tinerească este o construcţie psihologică importantă, care contribuie la o reabilitare mai reuşită”, explică prof. Amit Shrira de la Programul de Gerontologie al Departamentului de Ştiinţe Sociale Interdisciplinare.

A te simţi tânăr este adevărata armă împotriva îmbătrânirii

În mod surprinzător, vârsta subiectivă a pacienţilor - cea pe care ei credeau că o au - s-a dovedit a fi un foarte bun predictor al timpilor de reabilitare, mai mult decât vârsta reală şi afecţiunile cronice anterioare. „Cei care se simt mai tineri pot rămâne sănătoşi pentru perioade mai lungi şi, după cum arată studiul nostru, sunt mai capabili să se recupereze după dizabilitate. Prin urmare, dacă simţim că îmbătrânim cu succes, putem menţine un stil de viaţă sănătos şi viguros”, întăreşte profesorul Shrira.

Cercetătorii sugerează că medicii iau în considerare evaluarea vârstei subiective a pacienţilor atunci când elaborează protocoale pentru reabilitarea lor. A te simţi mai tânăr din punct de vedere psihologic ajută la vindecare, până la punctul în care cercetătorii se pregătesc acum să descopere cum să-i facă pe pacienţii mai în vârstă să se simtă mai tineri, pentru a-i ajuta să se recupereze cu mai mult succes.

Primul pas? Corectarea convingerilor false despre îmbătrânire şi utilizarea psihologiei pentru a ajuta pacienţii să-şi schimbe viziunea negativă asupra îmbătrânirii: aşadar, a te simţi tânăr este primul pas pentru a îmbătrâni mai bine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici