- Home
- Sănătate
- (02.09.2024, 06:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Secretul unei vieţi lungi? Are legătură cu cât de mult te poţi întinde
A avea un corp mai flexibil este legat de un risc mai mic de mortalitate peste 50 de ani, arată rezultatele unui studiu.
Urmărește
1805 afișări
Când Paddy Jones a urcat pe scena de la Sanremo în 2018 , toată lumea a fost uimită de cum la 84 de ani (acum are 90) era atât de agil.
Legătura dintre flexibilitate şi longevitate este mare. Cercetările publicate în Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports sugerează că nivelurile de flexibilitate pot avea un impact asupra duratei de viaţă la persoanele trecute de vârsta mijlocie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
După analizarea datelor a 3.139 de indivizi, bărbaţi şi femei, cu vârsta cuprinsă între 46 şi 65 de ani, un grup de cercetători a dezvoltat Flexindex, un indice de flexibilitate corporală, rezultat al analizei a 20 de mişcări (fiecare cu un scor 0-4 bazat pe flexibilitate), implicând 7 articulaţii diferite.
Studiul întins pe 13 ani a relevat o legătură surprinzătoare între flexibilitate şi longevitate. Sa demonstrat că Flexindexul este cu 10% mai mare la persoanele care au supravieţuit decât la cei care au murit. Diferenţele au fost şi mai evidente la cele două extreme: dintre cei mai puţin flexibili bărbaţi, 21,2% au murit, faţă de doar 7,8% dintre cei care prezentau articulaţii mai flexibile.
Pentru femei, diferenţa a fost şi mai mare: 15,4% dintre decese printre cele mai puţin flexibile, comparativ cu doar 2% dintre cele mai flexibile. Luând în considerare factori precum vârsta, greutatea şi starea generală de sănătate, bărbaţii inflexibili prezentau un risc aproape dublu de deces în comparaţie cu bărbaţii mai flexibili, în timp ce, pentru femei, riscul era de aproape cinci ori mai mare.
Cu toate acestea, este interesant că femeile s-au dovedit, în general, a fi mai flexibile decât bărbaţii, cu scoruri medii cu 35% mai mari. De fapt, participanţii cu vârste cuprinse între 61 şi 65 de ani au arătat cu 10% mai multă flexibilitate decât bărbaţii cu 15 ani mai tineri.
Studiul nu stabileşte o legătură directă între longevitate şi flexibilitate, dar sugerează că aceasta din urmă ar putea fi un indicator important al sănătăţii generale. Cercetătorii presupun că o flexibilitate slabă poate fi asociată cu probleme precum arterele rigide sau inflamaţia cronică, care ar putea creşte riscul de deces. „Ştiam deja că o bună condiţie aerobică, forţa şi echilibrul sunt legate de o mortalitate mai scăzută”, subliniază Claudio Gil S. Araújo, de la Clinica CLINIMEX din Rio de Janeiro.
„Am arătat acum că o mai mare flexibilitate a corpului se corelează şi cu o supravieţuire mai bună la bărbaţii şi femeile de vârstă mijlocie”.
Având în vedere că flexibilitatea tinde să scadă odată cu vârsta, expertul recomandă să acordaţi mai multă atenţie exerciţiilor de flexibilitate şi să le includeţi în mod regulat în evaluările de fitness.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe