Semne ale cancerului de col uterin care sunt uşor de ignorat. Când trebuie să mergi la medic

  • Cancerul de col uterin nu provoacă de obicei simptome la început, ci atunci când creşte în ţesuturile din apropiere.
  • Durerea pelviană şi sângerările sau secreţiile vaginale neobişnuite sunt simptome ale cancerului de col uterin.
  • Aceste simptome pot fi cauzate de alte afecţiuni, dar persoanele care le prezintă trebuie să consulte un medic.
Urmărește
5299 afișări
Imaginea articolului Semne ale cancerului de col uterin care sunt uşor de ignorat. Când trebuie să mergi la medic

Semne ale cancerului de col uterin care sunt uşor de ignorat. Când trebuie să mergi la medic

Cancerul de col uterin, care debutează în partea internă a corpului dintre vagin şi uter, nu provoacă de obicei simptome la început, ci atunci când creşte în ţesuturile din apropiere.
 
Ignorarea posibilelor simptome ale cancerului de col uterin, cum ar fi sângerările anormale din vagin, ar putea reduce şansele de succes ale tratamentului cu operaţie, chimioterapie sau radioterapie, potrivit Societăţii Americane de Cancer (ACS). 
 
Cancerul de col uterin a fost una dintre cele mai frecvente cauze de deces la femeile americane, dar un test de screening care detectează modificările de la nivelul colului uterin înainte de a se dezvolta, numit testul Papanicolau, a redus semnificativ numărul de persoane care mor din această cauză, potrivit ACS.
 
Cu toate acestea, un studiu publicat în International Journal of Gynecological Cancer în luna august a constatat că, în timp ce ratele de cancer de col uterin în stadiu incipient au scăzut, ratele de cancer de col uterin în stadiu avansat au crescut în SUA între 2001 şi 2018, în special în rândul femeilor albe şi tinere.
 
Aproximativ 14.100 de femei din SUA vor fi diagnosticate cu cancer de col uterin în acest an, iar aproximativ 4.280 de femei vor muri din cauza acestei boli, estimează ACS.
 
Vârsta medie de diagnosticare a cancerului de col uterin este de 50 de ani, cu mai mult de 20% din cazuri diagnosticate la femei cu vârsta peste 65 de ani, potrivit ACS, iar acesta este rareori diagnosticat la persoane mai tinere de 20 de ani.

Cancerul de col uterin poate provoca sângerări vaginale neobişnuite şi dureri pelviene 

John Butler, chirurg consultant în oncologie ginecologică la The Royal Marsden Hospital, Marea Britanie, a declarat pentru Insider că semnele de cancer de col uterin la care trebuie să fii atentă includ: secreţii vaginale anormale, dureri pelviene noi şi sângerări vaginale neobişnuite pentru tine, cum ar fi în timpul sau după sex, între menstruaţii sau după menopauză.
 
Profesorul Mark H. Einstein, preşedinte al Departamentului de Obstetrică, Ginecologie şi Sănătate Reproductivă de la Rutgers New Jersey Medical School, a declarat că durerea pelviană care coboară pe picioare poate fi un semn de cancer de col uterin avansat.
 
Picioarele umflate, problemele cu urinarea sau cu scaunul şi sângele în urină sunt, de asemenea, observate în cazul unui cancer de col uterin mai avansat, potrivit ACS. 
 
Alte afecţiuni pot provoca aceste simptome, dar oricine le are ar trebui să consulte un medic, au spus ambii experţi.

Cancerul de col uterin este "rar" pentru femeile care îşi fac testul Papanicolau

Butler a spus că este "foarte rar" ca femeile care sunt la zi cu testele de screening cervical "frotiu" să dezvolte cancer de col uterin.
 
În SUA, femeile sunt sfătuite să înceapă screeningul pentru cancerul de col uterin de la vârsta de 21 de ani şi să continue la fiecare trei până la cinci ani, în funcţie de vârstă şi de istoricul medical. 
 
Oamenii pot fi testaţi în acelaşi timp pentru anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV), un virus care se răspândeşte prin intermediul sexului şi care provoacă aproape toate cancerele de col uterin, deşi nu toate persoanele cu HPV fac cancer de col uterin, potrivit Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor.
 
Vaccinul împotriva HPV este recomandat în SUA ca parte a vaccinărilor de rutină la vârsta de 11 sau 12 ani, precum şi pentru cei cu vârsta de până la 26 de ani, dacă nu l-au primit când erau mai tineri. Cei care au depăşit această vârstă ar trebui să discute cu medicul lor clinician dacă să facă vaccinul, precizează CDC.
 
Fumatul, sexul neprotejat cu mai mulţi parteneri, folosirea anticoncepţionalelor timp de mai mult de patru ani şi afecţiunile care slăbesc sistemul imunitar, toate acestea cresc şansele de a dezvolta acest cancer, potrivit CDC.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici