„Sindromul” ciudat al picioarelor înnegrite cu care un tânăr s-a prezentat la medic

Este un simptom al Long Covid, au stabilit specialiştii.

Urmărește
1214 afișări
Imaginea articolului „Sindromul” ciudat al picioarelor înnegrite cu care un tânăr s-a prezentat la medic

Este cazul unui tânăr de 33 de ani care a apărut în revista „Lancet”: când stătea în picioare, picioarele i se simţeau din ce în ce mai grele, avea mâncărime şi prindeau o nuanţă închisă.

Un bărbat de 33 de ani a apelat la Institutul de Reumatologie de la Universitatea din Leeds din Anglia şi a descris medicilor un simptom foarte particular: când s-a ridicat, picioarele lui au căpătat o culoare purpurie în câteva minute, au devenit „grele”, având mâncărime şi furnicături.

Uneori, îi apare o erupţie cutanată pe picioare, ca o mică pată cauzată de o hemoragie. Cazul a fost descris chiar de medici în revista ştiinţifică Lancet.

Bărbatul avusese o infecţie uşoară cu Sars-CoV-2 cu 18 luni înainte de vizită şi o altă infecţie, la şase luni de la prima îmbolnăvire. Astfel, fusese diagnosticat cu Long Covid cu trei luni înainte de vizita la Universitatea din Leeds.

Tânărul de 33 de ani raportase că suferea de oboseală disproporţionată în comparaţie cu eforturile depuse. De asemenea, a avut dureri de corp, probleme cu somnul, dificultăţi de vedere, disfuncţie sexuală şi ceaţă pe creier. Sindromul tahicardiei ortostatice posturale (POTS) a fost diagnosticat de un cardiolog ca o tulburare caracterizată printr-o creştere exagerată a ritmului cardiac în timpul cât stătea în picioare.

Istoricul clinic al tânărului de 33 de ani nu s-a încheiat aici. La 18 ani a fost diagnosticat cu intestin iritabil şi la 31 de ani - cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie. De asemenea, prezenta şi hipermobilitate articulară şi suferea de dureri pelvine încă de la vârsta de 21 de ani.

L-au sfătuit să bea mai multă apă

Medicii din Leeds care l-au tratat şi l-au diagnosticat disautonomie secundară infecţiei cu Sars-CoV-2 şi asociată cu Long Covid. Ei au explicat că culoarea purpurie a picioarelor se datorează stagnării venoase şi ischemiei pielii. L-au sfătuit pe pacient să mărească aportul de lichide şi aportul de sare şi să facă exerciţii de întărire musculară.

Disautonomia este un grup eterogen de tulburări care afectează sistemul nervos autonom central sau periferic (sau ambele). Poate fi primară, adică din cauza unei boli a sistemului nervos, sau secundară, adică rezultatul unei alte boli.

În special, POTS este un sindrom de disautonomie în care pacienţii prezintă, atunci când stau în picioare, o creştere excesivă a ritmului cardiac, ameţeli, vertij şi palpitaţii. Pot exista scăderea energiei, dureri de cap, tulburări cognitive, oboseală musculară, dureri în piept, slăbiciune şi simptome gastro-intestinale.

Debutul POTS poate fi cauzat de o infecţie virală, traumă fizică, sarcină sau intervenţie chirurgicală. Long Covid este un sindrom multisistem cu o serie de simptome şi dizabilităţi în activităţile zilnice. Potrivit autorilor articolului din The Lancet, există tot mai multe dovezi ale unei legături între Long Covid şi disautonomia POTS.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici