- Home
- Sănătate
- (11.11.2023, 15:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Snusul „prizat” de fotbalişti l-a scârbit pe marele Lineker: Am avut 7 ore de Iad!
Snusul, interzis de UE, dar la mare modă în Marea Britanie, este un tip de tutun umed care nu este nici fumat, nici mestecat.
Urmărește
1210 afișări
Snusul „prizat” de fotbalişti l-a scârbit pe marele Lineker: Am avut 7 ore de Iad!
Fără să cunoască de efectele pe care i le va produce, Gary Lineker, fost mare fotbalist englez, a încercat snus-ul, iar experienţa i-a fost suficientă pentru tot restul vieţii.
Actual comentator pentru BBC, Lineker a descris starea de dezgust pe care a simţit-o după ce a luat o cantitate mică de tutun pudră, aparent inofensivă şi originară din nordul Europei, acum extrem de răspândită în Marea Britanie, în special printre fotbaliştii din Premier League. „N-o să mai iau nicioodată! Am avut 7 ore de Iad!”, a exclamat charismaticul Gary.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Disponibil în mai multe arome
Dar, ce este snusul, ce efecte are şi – mai presus de toate – este periculos pentru sănătate? Snus este o formă de tutun umed, originar din Suedia, cu o lungă tradiţie în cultura nordică. Spre deosebire de tutun de mestecat sau de ţigări, este o pulbere umedă, de obicei ambalată în porţii mici, adesea închise în plicuri.
Se plasează sub buza superioară, permiţând absorbţia nicotinei prin mucoasele cavităţii bucale, fără a fi nevoie de mestecare sau de fumare. Această metodă de consum fără ardere reduce riscurile asociate fumatului tradiţional.
În ultimii ani, snusul a fost disponibil în diverse arome, precum menta sau bergamota, pentru a face experienţa consumatorului mai plăcută. Această practică este răspândită în Suedia, Norvegia şi Finlanda, dar a stârnit dezbateri cu privire la impactul ei potenţial asupra sănătăţii.
Producţia pe piaţa scandinavă depăşeşte 300 de milioane de pachete pe an
Producţia totală de snus suedez, destinată în principal pieţei scandinave, este estimată să depăşească 300 de milioane de pachete pe an.
Snus-ul se foloseste prin plasarea între dinţi şi buza superioară. Nu necesită mestecat sau scuipat. „Pris”, plicul care conţine pudra de tutun, se lasă pe loc pentru o perioadă care variază între 30 şi 120 de minute.
Deoarece nu suferă un proces de uscare, totuşi, snus-ul are o perioadă de valabilitate mai scurtă decât tutunul tradiţional. Uneori, mulţi aleg să congeleze produsul, pentru a-i garanta prospeţimea peste 12 luni.
Folosit de fotbalişti pentru a fenta dopajul
Fotbaliştii îl folosesc pentru efectele stimulatoare care nu pot fi asociate cu dopajul. Şi, deşi, pe deasupra, este o practică mai puţin dăunătoare decât fumatul, asta nu înseamnă că poate fi considerat absolut lipsit de riscuri.
Efectele snusului asupra sănătăţii au stârnit dezbateri aprinse în contextul politic şi ştiinţific. În timp ce unele cercetări sugerează că poate prezenta riscuri mai mici decât fumatul tradiţional, există îngrijorări cu privire la potenţiala carcinogenitate şi implicaţiile pe termen lung asupra sănătăţii, care în prezent rămân necunoscute.
UE a interzis comercializarea
Prezenţa nicotinei, chiar dacă este absorbită fără ardere, poate genera totuşi dependenţă, ridicând semne de întrebare cu privire la siguranţa utilizării sale în continuare.
Unele ţări nordice au reglementat snusul cu scopul de a reduce daunele asociate cu fumatul. Cu toate acestea, alţii au adoptat o abordare mai precaută sau au interzis-o complet.
Deoarece efectele observate pentru nicotină constau în principal în creşterea ritmului cardiac şi a presiunii sângelui, se crede că produsul investigat poate constitui un risc şi mai mare pentru persoanele cu hipertensiune sau cu boli de inimă.
Uniunea Europeană, cu excepţia Suediei, a interzis vânzarea de snus în 1992.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20