Solidaritatea Sanitară: Ordonanţa de urgenţă nu satisface revendicările angajaţilor din Sănătate

  • Ordonanţa de urgenţă pe care guvernul a adoptat-o vineri nu satisface revendicările angajaţilor din Sănătate, transmit sâmbătă reprezentanţii federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România.
  • „E, de fapt, o «ordonanţă a amăgirilor»”, apreciază sindicaliştii.
Urmărește
679 afișări
Imaginea articolului Solidaritatea Sanitară: Ordonanţa de urgenţă nu satisface revendicările angajaţilor din Sănătate

„Ordonanţa de urgenţă pe care guvernul a adoptat-o în şedinţa de ieri 30 iunie nu satisface revendicările angajaţilor din Sănătate. De altfel, forma în care guvernul a înţeles să transpună o parte dintre solicitările Federaţiei <Solidaritatea Sanitară> nu se regăseşte în lista noastră de revendicări. Este vorba, în special, despre revendicările referitoare la plata corectă pentru munca prin care se asigură continuitatea serviciilor medicale, pentru care guvernul a înţeles să acorde o sumă fixă în dauna plăţii acestor drepturi prin raportare la salariul de bază actual”, potrivit unui comunicat de presă.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a efectuat o analiză a impactului Ordonanţei de urgenţă nr. 63/2023, iar evaluarea impactului evidenţiază faptul că acest act normativ este de fapt o „<Ordonanţă a amăgirilor>, deoarece există o diferenţă foarte mare între beneficiile anunţate public pentru angajaţii din Sănătate şi beneficiile reale”.

În aceste condiţii, programul de proteste anunţat de Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” continuă atât cu protestele deja aflate în desfăşurare cât cu protestele anunţate pentru luna iulie.

„Revendicările Federaţiei <Solidaritatea Sanitară> rămân aceleaşi, fiind susţinute alături de protestele în stradă sau în curtea spitalelor şi de cei 1.318 medici care au semnat până acum în cadrul protestului privind demisia din gărzile suplimentare, respectiv de cei 5.268 angajaţi care au semnat în cadrul protestului angajaţilor care asigură continuitatea serviciilor medicale. Precizăm că, în încercarea de a corecta acest dezastru, Federaţia <Solidaritatea Sanitară> a transmis Guvernului o propunere alternativă de act normativ. Este evident faptul că practica dialogului social preferenţial a făcut posibilă această gravă eroare legislativă”, se menţionează în finalul comunicatului.

„Vom lua o măsură, într-o ordonanţă de urgenţă, închizând promisiunile făcute şi în sistemul sanitar. Avem creşteri de venit pentru toate categoriile de angajaţi din sănătate şi asistenţă socială la salariul de bază maxim prevăzut de lege. Cu alte cuvinte, toate anexele care au ţinut de legea 153, dar sunt incluse fonduri pentru plata voucherelor de vacanţă, indemnizaţii lunare pentru gărzi, zile suplimentare de concediu de odihnă şi deblocarea negocierilor şi semnarea contractului colectiv de muncă. Practic, ca şi la educaţie, reparăm inechităţile vechi şi, sunt convins, împreună facem ceea ce este corect”, spunea vineri Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de guvern.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici