STUDIU Ciclurile menstruale ale unor femei s-au schimbat o perioadă, după vaccinul anti-COVID. Ce modificări pot apărea

  • La scurt timp după ce vaccinurile împotriva coronavirusului au fost lansate în urmă cu aproximativ un an, femeile au început să raporteze cicluri menstruale neregulate după ce au primit serul.
  • Unele femei au spus că menstruaţia lor a întârziat, altele au raportat sângerări mai abundente decât de obicei sau sângerări dureroase.
  • Unele femei aflate la menopauză, care nu mai avuseseră menstruaţie de ani de zile, au spus chiar că au avut din nou sângerări.
Urmărește
4877 afișări
Imaginea articolului STUDIU Ciclurile menstruale ale unor femei s-au schimbat o perioadă, după vaccinul anti-COVID. Ce modificări pot apărea

STUDIU Ciclurile menstruale ale unor femei se pot schimba o perioadă, după vaccinul anti-COVID. Ce modificări au apărut

Un studiu publicat joi a constatat că ciclurile menstruale ale femeilor s-au schimbat în urma vaccinării împotriva coronavirusului.

Autorii au raportat că femeile care au fost vaccinate au avut cicluri menstruale uşor mai lungi după ce au primit vaccinul decât cele care nu au fost vaccinate, potrivit New York Times.

Cu toate acestea, menstruaţiile lor, care au venit în medie cu aproape o zi mai târziu, nu au fost prelungite, iar efectul a fost trecător, durata ciclurilor revenind la normal în decurs de una sau două luni.

Întârzierea a fost mai pronunţată la femeile care au primit ambele doze de vaccin în timpul aceluiaşi ciclu menstrual. Aceste femei au avut menstruaţia cu două zile mai târziu decât de obicei, au constatat cercetătorii.
 
Studiul, publicat în revista Obstetrics & Gynecology, este unul dintre primele care sprijină rapoartele anecdotice ale femeilor care au afirmat că ciclurile lor menstruale au fost decalate după vaccinare, a declarat Dr. Hugh Taylor, preşedintele departamentului de obstetrică, ginecologie şi ştiinţe reproductive de la Şcoala de Medicină Yale.
 
În acelaşi timp, a adăugat el, schimbările observate în cadrul studiului nu au fost semnificative şi au părut a fi trecătoare. „Vreau să mă asigur că descurajăm oamenii de la acele mituri neadevărate care există despre efectele asupra fertilităţii", a spus Dr. Taylor. „Un ciclu sau două cicluri în care perioadele sunt date peste cap poate fi enervant, dar nu va fi dăunător din punct de vedere medical".
 
El a avut un mesaj diferit pentru femeile aflate la menopauză care se confruntă cu sângerări vaginale sau pete de sânge, fie că sunt sau nu după vaccinare, avertizând că acestea pot avea o afecţiune medicală şi ar trebui să fie evaluate de un medic.
 
Pentru femeile aflate în perioada fertilă, descoperirile ar trebui să fie liniştitoare, a declarat Dr. Diana Bianchi, directorul Institutului Naţional Eunice Kennedy Shriver pentru Sănătatea Copilului şi Dezvoltare Umană. „Furnizorii lor pot spune: "Dacă ai o zi în plus, este normal, nu este ceva de care să te îngrijorezi"", a spus Dr. Bianchi.
 
Studiul a fost realizat de cercetători de la Oregon Health & Science University şi de la Warren Alpert Medical School of Brown University, în colaborare cu cercetători de la Natural Cycles, a cărei aplicaţie este folosită de milioane de femei din întreaga lume.
 
Datele neidentificate de la utilizatorii care au consimţit ca informaţiile lor să fie încorporate în cercetare au oferit o sumedenie de dovezi despre modul în care ciclurile femeilor s-au schimbat în timpul pandemiei.
 
Cercetătorii au analizat înregistrările a aproape 4.000 de femei care şi-au urmărit meticulos menstruaţia în timp real, inclusiv aproximativ 2.400 care au fost vaccinate împotriva coronavirusului şi aproximativ 1.550 care nu au fost vaccinate. Toate erau rezidente în SUA cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani, care şi-au înregistrat menstruaţia timp de cel puţin şase luni.
 
În cazul celor care au fost vaccinate, cercetătorii au examinat cele trei cicluri înainte şi după vaccin pentru a căuta schimbări, comparându-le cu o durată similară de şase luni la femeile care nu au fost vaccinate.
 
Nu este clar de ce ciclul menstrual ar putea fi afectat de vaccinare, dar majoritatea femeilor cu menstruaţie regulată se confruntă ocazional cu un ciclu neobişnuit sau cu o lipsă de menstruaţie. Hormonii secretaţi de hipotalamus, glanda pituitară şi ovare reglează ciclul lunar şi pot fi afectaţi de factorii de mediu, factorii de stres şi schimbările de viaţă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici