- Home
- Sănătate
- (03.02.2023, 18:18)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Complicaţiile din timpul sarcinii sunt legate de un risc mai mare de boli de inimă
- Cinci complicaţii majore în timpul sarcinii sunt factori de risc puternici pe tot parcursul vieţii pentru boala cardiacă ischemică, constată un nou studiu, riscul cel mai mare apărând în deceniul de după naştere.
- Boala cardiacă ischemică se referă la problemele cardiace, inclusiv atacul de cord, cauzate de vasele de sânge îngustate sau disfuncţionale care reduc fluxul de sânge şi de oxigen către inimă.
Urmărește
187 afișări
STUDIU Complicaţiile din timpul sarcinii sunt legate de un risc mai mare de boli de inimă
Diabetul gestaţional şi preeclampsia au crescut riscul de boală cardiacă ischemică în cadrul studiului cu 54% şi, respectiv, 30%, în timp ce alte tulburări de tensiune arterială ridicată în timpul sarcinii au dublat riscul. Naşterea unui copil prematur, înainte de 37 de săptămâni, sau naşterea unui copil cu o greutate mică la naştere au fost asociate cu un risc crescut cu 72% şi, respectiv, 10%.
Studiul, publicat miercuri în BMJ, a urmărit o cohortă de peste 2 milioane de femei din Suedia, fără antecedente de boli de inimă, care au dat naştere la un singur copil între 1973 şi 2015.
Aproximativ 30% dintre femei au avut cel puţin un rezultat advers al sarcinii. Cele care au avut mai multe rezultate adverse, fie în aceeaşi sarcină, fie în sarcini diferite, au prezentat un risc suplimentar crescut de boală cardiacă ischemică, potrivit CNN.
„Aceste rezultate ale sarcinii sunt semnale timpurii pentru riscul viitor de boli de inimă şi pot ajuta la identificarea mai devreme a femeilor cu risc ridicat şi pot permite intervenţii mai timpurii pentru a îmbunătăţi rezultatele lor pe termen lung şi pentru a ajuta la prevenirea apariţiei bolilor de inimă la aceste femei", a declarat Dr. Casey Crump, unul dintre autorii studiului şi profesor de medicină de familie la Şcoala de Medicină Icahn de la Mount Sinai.
Bolile cardiovasculare şi sarcina
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în rândul femeilor din Statele Unite şi reprezintă 1 din 5 decese feminine, potrivit Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA. Această cercetare se adaugă la dovezile din ce în ce mai numeroase conform cărora sarcina oferă informaţii importante despre sănătatea cardiovasculară a unei femei.
„Ceea ce i se întâmplă unei femei în timpul sarcinii este aproape ca un test de stres sau un marker pentru viitorul ei risc cardiovascular după sarcină. Şi, din păcate, multor femei nu li se spune acest lucru de către nimeni", a declarat corespondentul medical al CNN, Dr. Tara Narula, profesor asociat de cardiologie şi director asociat al Programului Inimii Femeii de la Lenox Hill Hospital. Ea nu a fost implicată în noul studiu.
Deşi nu este complet clar de ce, experţii spun că schimbările normale care apar în timpul sarcinii pot demasca probleme de sănătate subiacente la unele femei cu anumiţi factori de risc.
Experimentarea unui rezultat negativ al sarcinii, chiar şi temporar, ar putea duce la modificări ale vaselor de sânge şi ale inimii care pot persista sau progresa după naştere, crescând riscul unei femei de a suferi de boli cardiovasculare.
Acest risc sporit este o preocupare deosebită pentru femeile din SUA, spun experţii, unde rata mortalităţii materne este de câteva ori mai mare decât în alte ţări cu venituri ridicate.
„A avut loc o schimbare la nivelul populaţiei care naşte. Femeile din SUA rămân însărcinate la o vârstă mai înaintată şi au acumulat deja poate unul sau doi factori de risc cardiovascular. Poate că există şi alţi factori de stres în viaţă, depresie, stres, izolare, obezitate, o mulţime de lucruri diferite care au un impact asupra femeilor din SUA", a declarat Dr. Garima Sharma, profesor asociat de cardiologie şi director al Programului de Cardio-Obstetrică la Şcoala de Medicină a Universităţii Johns Hopkins, care, de asemenea, nu a fost implicată în noul studiu.
Complicaţiile din timpul sarcinii sunt monitorizate cu atenţie în timpul sarcinii, dar există puţine evaluări şi educaţie cu privire la efectele asupra sănătăţii cardiovasculare după naştere pentru femei, spun experţii.
Diabetul gestaţional este un marker nu numai pentru riscul crescut de diabet, ci şi pentru boli cardiovasculare generale. Preeclampsia şi eclampsia sunt markeri pentru riscul de hipertensiune arterială, precum şi pentru riscuri cardiovasculare generale.
Narula, un cardiolog specializat în îngrijirea femeilor, ia în considerare în mod regulat rezultatele adverse ale sarcinii atunci când evaluează pacienţii şi subliniază necesitatea continuă a acestui lucru.
„Calculatorul clasic de risc pe care îl folosim noi nu are nimic acolo pentru complicaţiile din timpul sarcinii, dar ştiţi, ar trebui pentru femei, şi sperăm că într-o zi vor începe să ia în considerare acest lucru", a spus ea.
Asociaţia Americană a Inimii recomandă ca toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii să ia un istoric detaliat al complicaţiilor sarcinii atunci când evaluează riscul de boli de inimă al unei femei, dar acest lucru nu se face în mod constant în practica clinică, în special în asistenţa medicală primară, unde sunt consultate cele mai multe femei, spune Crump.
„Creşterea gradului de conştientizare a acestor constatări în rândul medicilor, precum şi al femeilor, sperăm că va permite ca mai multe dintre aceste femei să fie depistate din timp şi, sperăm, să îmbunătăţească rezultatele lor pe termen lung", a spus el.
Cum să vă reduceţi riscul
Aproximativ 1 din 3 femei va avea un rezultat negativ al sarcinii. Experţii spun că îmbunătăţirea stării de sănătate înainte de a rămâne însărcinată poate ajuta la evitarea acestor probleme.
„Reducerea riscului ar trebui să înceapă înainte de concepţie şi, prin urmare, obţinerea unei stări cât mai sănătoase a corpului şi înainte de a rămâne însărcinată este cu adevărat primul pas", a spus Narula.
Aceasta include atingerea şi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase cu o dietă bună şi exerciţii fizice regulate, controlul hipertensiunii arteriale şi al diabetului, renunţarea la fumat şi gestionarea stresului.
Luarea de măsuri după sarcină este la fel de importantă, deoarece cercetările au estimat că doar 30% până la 80% dintre femei fac un control postnatal la 6-8 săptămâni după naştere.
„Este esenţial să ne asigurăm că aceste femei sunt de fapt urmărite în mod corespunzător după naştere şi că există o transmitere caldă între [obstetrică] şi [medicina materno-fetală] către medicii lor de îngrijire primară sau către cardiologii preventivi care pot vorbi apoi despre optimizarea riscurilor cardiovasculare şi reducerea acestor factori de risc după sarcină în perioada postpartum", a spus Sharma.
Experţii speră că o mai mare conştientizare a pacienţilor şi a furnizorilor de servicii medicale cu privire la legătura dintre sarcină şi sănătatea inimii va împiedica naşterea să fie o cauză de deces.
„Bolile cardiovasculare pot fi prevenite. Este o cauză principală a mortalităţii materne, dar nu trebuie să fie aşa. Dacă facem o treabă mai bună la depistarea pacientelor înainte de a rămâne însărcinate, dacă facem o treabă mai bună în tratarea lor în timpul sarcinii şi postpartum, putem îmbunătăţi rezultatele femeilor", a spus Narula. „Este o tragedie să aduci o nouă viaţă pe lume, iar apoi mama să sufere o complicaţie oribilă şi/sau un deces care ar fi putut fi prevenit".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:36
-
astăzi, 20:35