STUDIU Consumul de grăsimi vegetale scade riscul de accident vascular cerebral. Ce trebuie să includem în dietă

  • Excesul de grăsimi poate creşte colesterolul, poate bloca arterele şi poate contribui la riscul de accident vascular cerebral şi alte forme de boli de inimă, pe lângă obezitate, diabet, cancer şi o serie de alte afecţiuni.
  • Cu toate acestea, tipul de grăsime, nu cantitatea, pare să fie cauza atunci când vine vorba de accident vascular cerebral.
  • Consumul de grăsimi de origine vegetală scade riscul de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu prezentat în cadrul sesiunilor ştiinţifice ale Asociaţiei Americane a Inimii 2021.
Urmărește
13054 afișări
Imaginea articolului STUDIU Consumul de grăsimi vegetale scade riscul de accident vascular cerebral. Ce trebuie să includem în dietă

STUDIU Consumul de grăsimi vegetale scade riscul de accident vascular cerebral. Ce trebuie să includem în dietă

„Constatările noastre indică faptul că tipul de grăsimi şi diferitele surse alimentare de grăsimi sunt mai importante decât cantitatea totală de grăsimi alimentare în prevenirea bolilor cardiovasculare, inclusiv a accidentelor vasculare cerebrale", a declarat într-un comunicat autorul principal Fenglei Wang, cercetător postdoctoral în cadrul departamentului de nutriţie de la Harvard's T.H. Chan School of Public Health.

Tipuri de grăsimi alimentare

Oamenii au nevoie de grăsimi pentru a supravieţui. Grăsimile ajută organismul să absoarbă vitaminele din alimente, să menţină funcţionarea hormonilor, să construiască celule, să dea energie şi să ne ţină cald, potrivit CNN.
 
Uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, uleiul de floarea-soarelui şi uleiul de soia sunt considerate "grăsimi sănătoase". Dar grăsimile nesaturate care provin din legume, nuci şi peşte gras sunt cele care pot scădea nivelul colesterolului şi vă pot ajuta să vă menţineţi sănătoşi.
 
Principalele surse de grăsimi vegetale sunt „uleiurile vegetale lichide, lucruri precum uleiul de porumb, uleiul de şofran, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de soia, care sunt bogate în acizi graşi polinesaturaţi, şi apoi uleiuri precum uleiul de canola şi uleiul de măsline, care sunt bogate în acizi graşi mononesaturaţi", a declarat Lichtenstein, care nu a fost implicată în acest studiu. „Acestea sunt tipurile de uleiuri care ar trebui folosite pentru prepararea alimentelor", a adăugat ea.

Grăsimile saturate nu sunt, în general, la fel de sănătoase. Grăsimile saturate provin de obicei din carnea roşie şi carnea procesată şi tind să fie solide la temperatura camerei. În cadrul studiului, acestea au inclus carnea de vită, porc, miel, şuncă, cârnaţi, hot dog, salam şi alte tipuri de carne procesată.

O reducere moderată a consumului de carne roşie şi procesată în cadrul unui model de alimentaţie sănătoasă poate reduce mortalitatea ăn general cu 13%, mortalitatea prin boli de inimă cu 14%, mortalitatea prin cancer cu 11% şi riscul de diabet de tip 2 cu 24%", a declarat Dr. Frank Hu, preşedintele departamentului de nutriţie de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Interesant este că grăsimile din lactate, inclusiv brânza, untul, laptele, îngheţata şi smântâna, nu au fost asociate cu un risc mai mare de accident vascular cerebral, a constatat studiul.

A existat o dezbatere continuă în rândul cercetătorilor în domeniul nutriţiei cu privire la rolul produselor lactate în alimentaţie - acestea sunt o sursă majoră de calciu. Ghidul dietetic pentru americani 2020-2025 al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii prevede trei porţii de lactate în fiecare zi, de preferinţă versiuni cu conţinut scăzut sau fără grăsimi.

Studii pe termen lung

Studiul a analizat 27 de ani de date de la aproape 120.000 de asistente medicale şi profesionişti din domeniul sănătăţii care fac parte din două dintre cele mai vechi studii nutriţionale din Statele Unite: Nurses' Health Study şi Health Professionals Follow-Up Study.
 
Studiul este observaţional, astfel că rezultatele nu pot stabili o legătură de cauză şi efect între consumul de grăsimi şi riscul de accident vascular cerebral, ci doar o asociere. Alte limitări ale studiului includ o populaţie predominant albă (97%) şi faptul că oamenii şi-au declarat singuri obiceiurile alimentare la fiecare patru ani.
 
Cu toate acestea, rezultatele se încadrează în linia cercetărilor anterioare care arată beneficiile dietelor pe bază de plante faţă de cele pe bază de animale.
 
„Caracteristicile cheie ale unui model de dietă sănătoasă pentru inimă sunt de a echilibra aportul caloric cu nevoile calorice", a spus Lichtenstein. „Pentru a atinge şi menţine o greutate sănătoasă, alegeţi cereale integrale, proteine slabe şi vegetale şi o varietate de fructe şi legume; limitaţi sarea, zahărul, grăsimile animale, alimentele procesate şi alcoolul; şi aplicaţi aceste îndrumări indiferent de locul în care alimentele sunt preparate sau consumate", a adăugat ea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici