- Home
- Sănătate
- (13.06.2023, 05:59)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu Harvard: Ce ţi se întâmplă dacă mănânci un măr pe zi
Unii oameni de ştiinţă de la Harvard au descoperit că un măr pe zi ajută la prevenirea unei boli care afectează persoanele în vârstă (şi nu numai).
Urmărește
4786 afișări
Studiu Harvard: Ce ţi se întâmplă dacă mănânci un măr pe zi
Un măr pe zi ţine doctorul departe? Nu chiar, dar, potrivit unui studiu publicat recent, ajută la combaterea unei stări de sănătate precare la persoanele în vârstă.
Mâncatul unui măr pe zi ajută la prevenirea fragilităţii, care la rândul său poate creşte riscul de cădere, fracturi, handicap, spitalizare şi mortalitate.
Meritul este dat de quercetina, un flavonol care se găseşte şi în mure, struguri negri, ceapă roşie, fructe de pădure şi varză, deşi într-o măsură mai mică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Beneficiile sale sunt cunoscute: Quercetina este un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi şi previne deteriorarea celulelor, precum şi reducerea inflamaţiei din organism.
Oamenii de ştiinţă adunaţi în Hebrew SeniorLife de la Universitatea Harvard au descoperit că are şi capacitatea de a reduce fragilitatea oaselor, contestând parţial credinţa că această tulburare geriatrică poate fi combătută doar prin creşterea aportului de proteine. „S-ar putea să existe ceva adevăr în vechea vorbă, un măr pe zi ţine medicul (sau fragilitatea) departe”, explică cercetătorii.
„Rezultatele noastre sugerează că pentru fiecare 10 mg de flavonoli pe zi, probabilitatea de fragilitate este redusă cu 20%. Indivizii pot consuma cu uşurinţă 10 mg de flavonoli pe zi, deoarece un măr de mărime medie conţine aproximativ 10 mg de flavonoli”.
Într-un studiu întins pe durata a 12 ani şi publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au descoperit că, dintre flavonoide, cel mai mare aport de quercetină a arătat cea mai puternică corelaţie cu prevenirea fragilităţii osoase şi musculare.
Descoperirea a sugerat că unele flavonoide pot avea un potenţial ridicat ca strategie alimentară pentru a preveni fragilitatea. „Deşi nu a existat o asociere semnificativă între aportul total de flavonoide şi fragilitate, aportul mai mare de flavonoli a fost asociat cu o probabilitate mai mică de a dezvolta fragilitate”, au comentat cercetătorii Shivani Sahni şi Courtney L. Millar.
Fragilitatea osoasă începe de la 40 de ani
Deşi am putea crede că fragilitatea osoasă este o afecţiune care îi afectează doar pe cei foarte bătrâni, nu este cazul: un studiu arată că poate începe de fapt încă de la vârsta de 40 de ani. Cercetătorii de la Universitatea Flinders au descoperit că aşa-numita pre-fragilitate apare la 45% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani.
„Nu trebuie să ai 70 sau 80 de ani pentru a merge spre fragilitate. Vârsta nu contează", spune Sue Gordon, profesor la Flinders. „Intervenţiile pentru îmbătrânirea cu succes şi sănătos şi auto-gestionarea ar trebui să înceapă cel puţin în a patra decadă de viaţă, concentrându-se pe aceşti factori care contribuie la pre-fragilitate şi fragilitate”.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, printre semnele de avertizare ale pre-fragilităţii care nu trebuie subestimate se numără lipsa de echilibru, slăbiciune la nivelul membrelor inferioare, stabilitatea redusă a trunchiului. Dar, din fericire, există mai multe modalităţi de a contracara apariţia fragilităţii: exerciţiile fizice regulate, o dietă sănătoasă şi echilibrată, renunţarea la fumat şi consumul moderat de alcool pot ajuta la păstrarea puterii şi a independenţei.
Chiar şi paşii simpli precum mersul pe jos, grădinăritul sau participarea la activităţi sociale pot face diferenţa. „Prevenirea fragilităţii ar trebui să înceapă înainte de vârsta de 50 de ani”, comentează Philippa Lyons-Wall, autorul principal al studiului Flinders. „Deoarece pre-fragilitatea afectează aproape jumătate dintre persoanele de vârstă mijlocie, intervenţiile pentru promovarea unui stil de viaţă activ şi a unei alimentaţii sănătoase ar trebui promovate pe scară largă deja în această grupă de vârstă”.
Alimentele bogate în flavonol sunt deosebit de promiţătoare ca strategie alimentară pentru prevenirea fragilităţii, care nu ar trebui privită ca o consecinţă inevitabilă a îmbătrânirii. Multe dintre cauzele sale – conform oamenilor de ştiinţă – sunt modificabile, iar declinul fizic şi psihic asociat cu acesta poate fi încetinit sau chiar oprit prin măsuri preventive. Printre cele mai valabile (şi uşoare) strategii ar fi să urmezi celebrul proverb şi să mănânci un măr pe zi.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36