- Home
- Sănătate
- (18.01.2022, 15:06)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Metodă revoluţionară de diagnosticare a celui mai răspândit cancer în rândul bărbaţilor
La cancerul de prostată, inteligenţa artificială a trecut examenul final şi este gată să fie introdusă în ca metodă clinică.
Urmărește
2332 afișări
STUDIU: Metodă revoluţionară de diagnosticare a celui mai răspândit cancer în rândul bărbaţilor
Un studiu amplu, publicat în Nature Medicine, a testat 15 dintre cele mai bune sisteme de diagnosticare bazate pe inteligenţă artificială.
Pentru cercetătorii de la Karolinska Institute din Suedia şi de la Centrul Medical al Universităţii Radboud din Olanda, inteligenţa artificială (AI) pentru diagnosticarea şi clasificarea cancerului de prostată este gata să fie introdusă în practica medicală.
Nu pentru a înlocui patologii, ci pentru a-i sprijini, pentru a asigura un nivel bun de performanţă şi pentru a ghida spre alegerea celui mai bun tratament pentru pacient. O poziţie susţinută de date solide, publicate în Nature Medicine.
Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbaţi şi diagnosticul său se bazează pe o analiză microscopică a biopsiei de către medicul patolog. Rezultă că procesul este o evaluare subiectivă, care poate fi afectată de diferiţi factori (de experienţă, de exemplu), atât de mult încât se poate întâmpla ca mai mulţi profesionişti să evalueze diferit aceeaşi biopsie.
Introducerea inteligenţei artificiale pentru diagnosticarea şi clasificarea imaginilor ar putea rezolva problema.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Era deja cunoscut faptul că unele IA erau capabile să obţină performanţe asemănătoare omului în diagnosticare, dar încă lipsea o validare amplă. De fapt, AI obţine adesea rezultate bune pe seturi de date similare cu cele pe care au fost instruiţi, dar atunci când sunt testate pe baze de date din alte surse, rezultatele diferă.
Se elimină subectivismul uman
Pentru a verifica cât de avansată este tehnologia, cercetătorii suedezi şi olandezi au lansat provocarea PANDA (Evaluarea gradului de cancer de prostată). Competiţia, care a durat trei luni, a beneficiat de participarea a peste o mie de dezvoltatori de algoritmi de inteligenţă artificială, care s-au provocat reciproc pe cel mai larg set de date de diagnosticare pentru cancerul de prostată: peste 10.000 de imagini cu biopsii de cancer de prostată. Cele trei „mai bune” AI au primit un premiu în bani.
Ceea ce contează cel mai mult, totuşi, este că cele mai bune 15 IA dezvoltate au fost incluse într-o analiză mai aprofundată, testate pe alte seturi de date şi confirmate că funcţionează similar cu cel al patologilor mai experimentaţi.
Plasă de siguranţă pentru medici
Nici în acest caz însă, trecerea la clinică nu este nici automată, nici luată de la sine înţeles. Aceiaşi cercetători subliniază că următorul pas va fi găsirea modului de introducere a inteligenţei artificiale în fluxul de lucru al medicilor.
„Ideea nu este că AI înlocuieşte experţii umani, ci mai degrabă acţionează ca o plasă de siguranţă pentru a împiedica patologii să nu recunoască cazurile de cancer şi ca suport pentru standardizarea evaluărilor”, a reiterat Lars Egevad, de la Karolinska Institute.
Datele cercetărilor arată că patologii care folosesc inteligenţa artificială pentru a diagnostica cancerul de prostată au rezultate mai bune şi mai consecvente.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe