- Home
- Sănătate
- (18.02.2023, 17:45)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Oamenii nu hibernează, dar au nevoie de mai mult somn iarna
Un nou studiu explică modul în care anotimpurile influenţează odihna: chiar dacă trăim în medii iluminate artificial, ceasul biologic urmează ritmul Soarelui şi oamenii ar trebui să facă acelaşi lucru.
Urmărește
1259 afișări
Oamenii nu hibernează, dar au nevoie de mai mult somn iarna
Chiar dacă evoluţia a transformat modul de viaţă al oamenilor de-a lungul anilor, suntem încă „animale”: ceasurile noastre biologice sunt reglate de Soare.
Tocmai din acest motiv, deşi trăim în medii urbane luminate artificial, iarna experimentăm un somn REM mai lung decât vara (şi un somn mai superficial toamna).
Somn REM iarna
Situaţia a fost confirmată de cercetările unei echipe de la Institutul de Fiziologie al Universităţii Medicale Charité din Berlin, ale cărei rezultate tocmai au fost publicate în jurnalul Frontiers in Neuroscience.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Oamenii de ştiinţă au studiat un grup de 188 de oameni, descoperind schimbări subtile, dar de impact, ale somnului de-a lungul anotimpurilor.
Chiar dacă pacienţii trăiau într-un mediu urban cu expunere scăzută la lumină naturală şi poluare luminoasă ridicată, timpul total de somn în timpul iernii a fost cu aproximativ o oră mai lung.
Şi mai semnificativă, însă, a fost măsurarea duratei somnului REM, care este direct legată de ceasul circadian (care este influenţat în sine de schimbarea luminii): a fost cu 30 de minute mai lungă iarna decât vara.
Omul, un „animal sezonier”
„În studiul nostru, demonstrăm că arhitectura somnului uman variază substanţial între anotimpuri la o populaţie adultă care trăieşte într-un mediu urban”, a scris echipa de specialişti.
Nu hibernăm, dar să dormim mai devreme iarna ar putea ajuta la întâlnirea „sezonalităţii umane”, care a rămas măsurabilă, chiar dacă orele de veghe ale majorităţii oamenilor sunt guvernate de şcoală, muncă şi ritmurile societăţii contemporane.
„Sezonalitatea este omniprezentă în fiecare fiinţă vie de pe această planetă. În general, companiile ar trebui să ajusteze obiceiurile de somn sau să ajusteze programul şcolar şi de lucru, pentru a se potrivi nevoilor sezoniere de somn”, opinează cercetătorii.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe