- Home
- Sănătate
- (03.10.2023, 12:05)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu pe 50.000 de oameni: statul pe scaun 10 ore pe zi creşte riscul de demenţă, chiar dacă faci activitate fizică
Activitatea fizică nu este suficientă pentru a garanta şi sănătatea creierului.
Urmărește
4411 afișări
Statul pe scaun 10 ore pe zi creşte riscul de demenţă, chiar dacă faci activitate fizică
Când stăm la birou, ar trebui să programăm o alarmă care să ne oblige să ne ridicăm şi să ne mişcăm. Există multe studii care au evidenţiat modul în care cei „inactivi” sunt mai expuşi diabetului, obezităţii, bolilor cardiovasculare şi tumorilor. Stilul de viaţă sedentar riscă să îmbolnăvească semnificativ creierul.
O lucrare publicată în urmă cu câteva luni în Jama Cardiology a concluzionat că persoanele care stau mai mult de 8 ore pe scan fără pauze au un risc de mortalitate şi infarct miocardic, insuficienţă cardiacă sau boli cardiovasculare cu între 17% şi 50% mai mult decât cei care petrec mai puţin de 4 ore stând pe scaun.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Acum, un alt studiu tocmai publicat în Jama a constatat că persoanele care stau mult timp acasă sau la locul de muncă prezintă un risc mai mare de a dezvolta demenţă decât persoanele care stau mai puţin. Cercetătorii au raportat că efectele negative ale stării prea mult pe scaune se aplică chiar şi persoanelor care fac sport în mod regulat.
Cum a fost realizat studiul
În studiu, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California de Sud şi de la alte universităţi au implicat aproape 50.000 de oameni, inclusiv bărbaţi şi femei în vârstă de 60 de ani sau peste (niciunul nu a suferit de demenţă), ale căror date sunt păstrate în arhiva mare a Biobankului din Marea Britanie care colectează date despre vieţi, sănătatea şi moartea a mii de britanici.
Mulţi dintre participanţi au purtat timp de o săptămână un instrument sofisticat de urmărire a activităţii, care le-a măsurat minuţios mişcările şi liniştea pe parcursul zilei.
Cu ajutorul algoritmilor de inteligenţă artificială capabili să interpreteze citirile trackerilor, oamenii de ştiinţă au identificat fiecare minut al zilei voluntarilor: când se mişcau şi când stăteau sau stăteau pe loc, dar nu dormeau. Oamenii de ştiinţă au monitorizat apoi condiţiile medicale ale oamenilor în următorii şapte ani, analizând documentele spitalului şi fişele medicale care indicau orice tip de demenţă.
Cercetătorii au găsit corelaţii puternice între stilul de viaţă sedentar şi sănătatea creierului. Dacă ai stat mai mult de 10 ore pe zi (şi mulţi dintre voluntari au făcut-o), riscul de a dezvolta demenţă în următorii şapte ani a fost cu 8% mai mare decât cei care au stat mai puţin de 10 ore.
De fapt, riscul de demenţă a fost cu 63% mai mare pentru persoanele care au petrecut cel puţin 12 ore pe scaun. „Nu este improbabil să stai 10-12 ore pe scaun Se întâmplă la serviciu, în maşină, la prânz şi la cină”, subliniază David Raichlen, profesor de ştiinţe biologice şi antropologie la Universitatea din California de Sud, unul dintre autorii lucrării.
Activitatea fizică nu compensează 10 ore de sedentarism
În mod surprinzător, cercetătorii au observat că nici măcar practicarea activităţii fizice nu aducea vreun beneficiu. „Oamenii care au făcut activitate fizică sau sport, dar apoi au stat 10 ore sau mai mult pe scaun au fost la fel de predispuşi la demenţă ca şi cei care nu au făcut mişcare”, spun autorii. Studiul este asociativ şi nu poate dovedi că aşezatul provoacă declin cognitiv.
Nici măcar nu există o explicaţie clară a motivului pentru care cele două lucruri sunt conectate. Doar ipoteze. „Fluxul sanguin cerebral ar putea fi afectat de starea pe scaun, reducând aportul de oxigen şi substanţe nutritive către creier”, spun cercetătorii.
În plus, a sta ore în şir, poate în faţa televizorului, promovează comportamente negative pentru sănătatea pe termen lung, cum ar fi mâncatul prost şi gustările nesănătoase.
„Adevăratul duşman al inflamaţiei, sănătăţii cardiovasculare şi declinului cognitiv este un stil de viaţă sedentar”, confirmă Gianfranco Beltrami, vicepreşedinte al Federaţiei Italiene de Medicină Sportivă.
Pauze active la birou: 10 minute la o oră de lucru sau 3-5 minute la o jumătate de oră
Luarea de pauze active, mai ales în mediul de lucru, poate fi o soluţie pentru limitarea riscurilor de sănătate precară. În termeni generali, se recomandă pauze active de 10 minute la fiecare oră de lucru continuu, sau pauze de 3-5 minute la fiecare jumătate de oră. Se poate lucra atât prin antrenament de fortââţă (pentru a face 20 de genuflexiuni este nevoie de două minute), cât şi cu exerciţii ergonomice.
Ce se poate face pentru a rupe rutina sedentară?
- Folosiţi scările ori de câte ori este posibil
- Mergi în timp ce vorbeşti la telefon
- Ţine întâlniri în timp ce stai în picioare
- Mergeţi la serviciu pe jos (sau coborâţi cu o oprire mai devreme dacă utilizaţi transportul public)
- Ridică-te de pe scaun ori de câte ori este posibil
- Lucrează în picioare
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe