- Home
- Sănătate
- (21.09.2021, 13:00)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Poluarea fonică creşte riscul de Alzheimer. Efectele somnului fragmentat cauzat de zgomot
- Un studiu danez arată o posibilă legătură între zgomotul din trafic şi un risc crescut de a dezvolta diferite forme de demenţă, în special boala Alzheimer.
- Cercetătorii au legat poluarea fonică de mai multe probleme de sănătate.
Urmărește
511 afișări
STUDIU Poluarea fonică creşte riscul de Alzheimer. Efectele somnului fragmentat cauzat de zgomot
Peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume au o formă de demenţă, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Pe măsură ce populaţia globală îmbătrâneşte, experţii se aşteaptă ca acest număr să depăşească 150 de milioane până în 2050, potrivit Medicalnewstoday.
Identificarea factorilor de risc potenţial controlabili pentru demenţă este esenţială pentru prevenirea şi gestionarea acestei crize globale de sănătate în creştere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Un nou studiu danez publicat în revista The BMJTrusted Source sugerează că expunerea la zgomotul din trafic are ca rezultat un risc mai mare de a dezvolta demenţă, în special boala Alzheimer.
Numeroase studii au legat în mod constant poluarea fonică de diferite probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul şi bolile coronariene. Cu toate acestea, există puţine cercetări privind efectele zgomotului asupra demenţei.
Recunoscând necesitatea unor teste controlate, cercetătorii au investigat o asociere potenţială între expunerea pe termen lung la zgomotul din trafic şi riscul de demenţă.
Zgomotul din transport este al doilea cel mai grav factor de risc pentru sănătatea publică din Europa, după poluarea aerului. Aproximativ 20% dintre persoanele din Europa sunt expuse la zgomotul din trafic peste nivelul recomandat de 55 decibeli.
Expunerea la acest nivel de zgomot în timpul nopţii este deosebit de îngrijorătoare, deoarece somnul este o perioadă critică pentru refacerea mentală şi cognitivă.
Studiile experimentale sugerează că somnul fragmentat cauzat de zgomot este asociat cu stres oxidativ crescut, modificări ale sistemului imunitar şi inflamaţie sistemică crescută. Experţii consideră toate aceste afecţiuni ca evenimente timpurii în debutul demenţei şi al bolii Alzheimer.
Noul studiu a inclus aproape 2 milioane de adulţi, cu vârsta peste 60 de ani, care au locuit în Danemarca între 2004 şi 2017. Cercetătorii au estimat expunerea la traficul rutier şi la zgomotul feroviar a tuturor participanţilor şi s-au concentrat asupra celor mai expuse şi mai puţin expuse laturi ale locuinţelor lor.
Peste 103.000 de cazuri noi de demenţă au apărut în acest timp. O analiză suplimentară a datelor studiului a constatat că zgomotul provenit din traficul rutier şi căile ferate este asociat cu un risc mai mare de apariţie a tuturor formelor de demenţă, în special a bolii Alzheimer.
Mai multe studii pe animale indică faptul că expunerea continuă la zgomot activează formarea genelor cheie care pot duce la modificări neuropatologice.
Cercetătorii concluzionează menţionând că sunt necesare studii viitoare pentru a extinde cunoştinţele la nivel mondial cu privire la efectele nocive asupra sănătăţii şi costurile asistenţei medicale atribuite poluării fonice. „Expunerea pe scară largă şi substanţială la zgomot la nivel mondial, gravitatea consecinţelor asociate asupra sănătăţii şi instrumentele limitate disponibile pentru ca oamenii să se protejeze susţin cu fermitate argumentul OMS conform căruia „poluarea fonică nu este doar o neplăcere a mediului, ci şi o ameninţare a sănătăţii publice”.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe