Studiu: Vapatul, chiar fără nicotină, afectează sănătatea vasculară şi nivelul de oxigen

Vapatul are un efect imediat asupra modului în care funcţionează vasele de sânge ale utilizatorului, chiar dacă ţigara electronică nu conţine nicotină, conform unei noi cercetări citate de CNN.

Urmărește
1461 afișări
Imaginea articolului Studiu: Vapatul, chiar fără nicotină, afectează sănătatea vasculară şi nivelul de oxigen

Studiu: Vapatul, chiar fără nicotină, afectează sănătatea vasculară şi nivelul de oxigen

Cercetarea - care nu a fost publicată într-un jurnal cu evaluare inter pares, ci este o prezentare la reuniunea anuală a Societăţii Radiologice din America de Nord din Chicago - a arătat că utilizarea unei ţigări electronice cu sau fără nicotină a scăzut saturaţia venoasă de oxigen, ceea ce poate însemna că plămânii persoanei absorb mai puţin oxigen.

Vor fi necesare mai multe cercetări pentru a corobora rezultatele şi a studia efectele pe termen lung. Dar oamenii de ştiinţă spun că aceste rezultate ar putea însemna că vapatul regulat ar putea duce la boli vasculare pe viitor.

„Oamenii cred în mod eronat că ţigările electronice sunt alternative mai sigure la ţigările pe bază de tutun, dar acest lucru nu este de fapt adevărat”, a declarat dr. Marianne Nabbout, autorul principal al studiului şi rezident în radiologie la Universitatea Arkansas pentru Ştiinţe Medicale din Little Rock, care a efectuat cercetarea la Universitatea din Pennsylvania.

Deşi aerosolii de ţigară electronică nu au aceiaşi contaminanţi cancerigeni ca fumul de tutun, oamenii respiră totuşi substanţe chimice atunci când vapează, iar acest studiu arată că are un efect asupra organismului.

Ţigările electronice funcţionează prin încălzirea unui lichid care se transformă într-un vapor care este inhalat de utilizator. Dar vaporii conţin mai mult decât apă; în funcţie de dispozitiv, pot include şi substanţe precum plumb, nichel, formaldehidă, propilen glicol şi glicerină.

„Chiar dacă nu există nicotină în ţigara electronică, ar putea exista alte componente care ar putea fi dăunătoare”, a declarat Nabbout. „De aceea cred că am văzut aceste efecte semnificative, chiar şi atunci când subiecţii nu alegeau ţigara electronică pe bază de nicotină”.

Nabbout şi colegii săi au analizat ce se întâmplă cu corpurile fumătorilor de ţigări, ale celor care folosesc ţigări electronice şi ale celor care au folosit produse fără nicotină. Ei au înrolat 31 de fumători şi vaperi cu vârste cuprinse între 21 şi 49 de ani, comparând rezultatele lor cu cele ale 10 persoane care nu fumau sau nu vapau.

Care au fost rezultatele studiului

Fiecare participant a fost supus unei scanări RMN înainte şi după vapat sau fumat, sau la fiecare vizită pentru nefumători. De asemenea, cercetătorii au pus o manşetă pe coapsa superioară a fiecărei persoane pentru a restricţiona fluxul sanguin; după ce manşeta a fost dezumflată, au evaluat viteza fluxului sanguin în artera femurală şi au măsurat cantitatea de oxigen din sânge care se întoarce la inimă după ce aceasta a furnizat oxigen ţesuturilor organismului.

De fiecare dată când cineva vapa sau fuma, cercetătorii au observat o scădere semnificativă a vitezei fluxului sanguin în repaus în artera femurală, care trece de-a lungul coapsei şi furnizează sânge oxigenat întregii părţi inferioare a corpului.

Comparativ cu nefumătorii şi fumătorii de ţigări, persoanele care au vapat cu nicotină au avut cea mai semnificativă reducere a funcţiei vasculare. Următorul grup cu cea mai mare schimbare a fost cel al celor care au vapat fără nicotină.

O bună funcţie vasculară este importantă deoarece înseamnă că vasele de sânge ale unei persoane sunt capabile să se dilate şi să se contracte, astfel încât sângele să poată circula eficient, furnizând oxigen şi substanţe nutritive organismului şi eliminând deşeurile. Funcţia vasculară deficitară ar putea duce la probleme precum formarea cheagurilor de sânge, hipertensiunea arterială şi accidentul vascular cerebral.

Cercetarea a arătat, de asemenea, că toate persoanele care au fumat - cu sau fără nicotină - aveau o saturaţie scăzută a oxigenului, ceea ce înseamnă că plămânii lor absorbeau probabil mai puţin oxigen.

Nabbout a declarat că scopul studiului este de a ajuta autorităţile de reglementare în luarea deciziilor cu privire la care dintre aceste produse ar trebui să rămână pe piaţă în Statele Unite.

Ţigările electronice se află pe piaţă de ani de zile fără reglementări, dar pentru a rămâne acolo, companiile au nevoie de autorizaţie din partea US Food and Drug Administration, care analizează milioane de cereri de produse.

Unii medici obişnuiau să recomande ţigările electronice pentru a ajuta oamenii să renunţe la fumat, iar producătorii au prezentat acest argument FDA, însă studiile au arătat că ţigările electronice nu ajută oamenii să renunţe la fumat.

FDA a autorizat câteva produse de vaping, dar niciunul nu este aprobat în mod specific ca dispozitiv de reducere a riscurilor.

Dr. Albert Rizzo, medic-şef al Asociaţiei Americane a Plămânilor, spune că noile cercetări se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care arată că vapatul expune oamenii la mult mai mult decât vapori de apă inofensivi.

„Nu ştim prea multe despre efectele ingredientelor ţigărilor electronice în ceea ce priveşte efectele asupra plămânilor noştri, efectele asupra vaselor noastre de sânge şi, chiar dacă se presupune că există mai puţine toxine decât o ţigară obişnuită, nu ştim care sunt efectele pe termen lung ale acestor modalităţi. Teste ca acestea continuă să arate că există efecte pe termen scurt”, a declarat Rizzo, care nu a fost implicat în noul studiu.

Rizzo a declarat că i s-a părut interesant faptul că atât vapatul cu nicotină, cât şi cel fără nicotină au avut efect.

„Acest lucru ne spune că ceva din aceste ingrediente cauzează probabil iritarea căilor respiratorii care duce la inflamaţie, iar inflamaţia se extinde asupra restului corpului în acelaşi mod în care ştim că o face poluarea cu particule”, a spus el.

Cercetările arată că expunerea la poluarea aerului, cunoscută sub denumirea de poluare cu particule, poate duce la o incidenţă mai mare a atacurilor de cord şi a altor probleme semnificative de sănătate. În cazul în care vapatul afectează în mod semnificativ sănătatea vasculară a cuiva, utilizatorii de ţigări electronice ar putea înregistra atunci o creştere a numărului de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale sau probleme legate de fluxul sanguin, a declarat Rizzo.

„La Asociaţia pulmonară, cu siguranţă nu vrem ca tinerii care sunt atraşi de diferitele arome care sunt pe piaţă să înceapă să le folosească”, a spus Rizzo.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici