Te uiţi prea mult la televizor? S-ar putea să îmbătrâneşti mai devreme

Un stil de viaţă sedentar afectează sănătatea şi accelerează îmbătrânirea.

Urmărește
118 afișări
Imaginea articolului Te uiţi prea mult la televizor? S-ar putea să îmbătrâneşti mai devreme

Îmbătrânim dacă ne uităm prea mult la televizor

Privitul prea mult la televizor ne îmbătrâneşte mai repede. Sintagma are capacitatea de a atrage atenţia, dar nu programele de televiziune, filmele sau serialele TV pe care le urmărim facilitează îmbătrânirea, ci mai degrabă faptul că sunt o altă faţă a unui stil de viaţă sedentar.

Un studiu publicat pe Jama Network Open a analizat datele provenite din cercetările Nurses' Health Sudio efectuate pe 45.000 de persoane în vârstă de 50 de ani urmărite timp de 20 de ani, începând cu anul 1992.

În special, cercetătorii şi-au concentrat atenţia asupra timpului petrecut stând la locul de muncă sau acasă uitându-se la televizor, calculând şi timpul pe care l-ar fi petrecut mergând sau făcând activitate fizică.

Aceste informaţii au fost apoi comparate cu starea lor de sănătate, considerându-se că o persoană care a împlinit vârsta de 70 de ani fără boli speciale, probleme de memorie sau orice patologie este sănătoasă.

Dacă stai, îţi stă nu doar norocul, ci şi sănătatea

Cercetătorii au observat astfel o scădere cu 12% a şanselor de a îmbătrâni sănătos pentru cei care au petrecut mai mult de două ore pe zi în faţa televizorului.

În plus, cei care au combinat timpul petrecut stând pe scaun cu cel puţin două ore de activitate fizică uşoară au văzut o creştere cu 6% a posibilităţii de a îmbătrâni sănătos.

La fel cum au îmbătrânit mai bine cei care făceau activitate fizică uşoară în loc să se uite la televizor.

În 2017, un studiu publicat în Annals of Internal Medicine a arătat că cei care îşi petrec cea mai mare parte a timpului stând au şanse mai mari de a muri tineri, din orice cauză.

Experţii de la Asociaţia Americană a Inimii au subliniat că şi cei care fac sport în mod regulat riscă să moară din cauza problemelor cardiace, dacă în restul timpului petrec mult timp stând pe scaun.

Asociaţia evidenţiază modul în care un adult american mediu petrece între şase şi opt ore stând în fiecare zi. Un fapt asemănător există şi în alte ţări.

Sedentarismul vine la pachet cu mâncare nesănătoasă

Pe lângă timpul petrecut stând, de multe ori cei care se uită mult timp la televizor au şi obiceiuri alimentare incorecte, consumând gustări şi sporind caloriile ingerate în fiecare zi.

Dacă simţi nevoia ireprimabilă de a consuma alimente în timp ce te uiţi la un paravan, sfatul este să creezi feluri de mâncare cu porţii bine definite mai degrabă decât să deschizi o uşă de frigider şi să mănânci orice vezi în faţa ta.

Pentru a depăşi un stil de viaţă excesiv de sedentar, poţi creşte timpii în care desfăşori chiar şi activităţi uşoare.

Sau poţi lua mici pauze în timp ce lucrezi, făcând nişte exerciţii simple. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici