- Home
- Sănătate
- (17.05.2022, 07:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Totul despre unt: cum se prepară, ce valori nutritive are şi miturile false care-l înconjoară
Untul este un derivat din smântâna de lapte şi este produs în mai multe etape.
Urmărește
2334 afișări
Totul despre unt: cum se prepară, ce valori nutritive are şi miturile false care-l înconjoară
Cum se prepară untul? Crema este separată prin centrifugare, pasteurizată pentru a distruge orice bacterie patogene si apoi îmbogăţită cu fermenţi lactici. După fermentare, se răceşte pentru a permite cristalizarea unei părţi din grăsime.
Urmează apoi agitarea: în această fază ies grăsimile, care sunt suspendate în membranele din lapte şi smântână. Se separă partea apoasă lichidă, zerul, iar untul se prelucrează până ajunge la consistenţ dorită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
Proprietăţile nutriţionale ale untului
Un hectogram de unt conţine aproximativ 80% grăsimi, dintre care mai mult de jumătate sunt saturate şi doar aproximativ 3% sunt grăsimi polinesaturate, împărţite în acid linoleic şi acid alfa-linolenic.
Restul este format din apă (aproximativ 14 g la 100 g de produs) şi o parte foarte mică de proteine (mai puţin de 1%).
Colesterolul este bine reprezentat, cu aproximativ 250 mg la 100 g de produs, dar nu trebuie să uităm că untul este şi o sursă importantă de vitamina A.
Ghidurile pentru o alimentatie sănătoasă recomanda limitarea aportului de grăsimi saturate, menţinerea acestora sub 10% din necesarul zilnic de energie: acest tip de grăsimi favorizează de fapt creşterea colesterolului LDL din sânge, ceea ce contribuie la creşterea riscului cardiovascular.
În schimb, colesterolul din alimente afectează într-o măsură mai mică riscul de boli cardiovasculare, deşi ghidurile recomandă să nu se depăşească 300 mg pe zi în aport.
Untul în dietă
Mulţi oameni identifică untul ca fiind un aliment „rău” care ar trebui eliminat complet din alimentaţie, dar în realitate nu este necesar dacă respectaţi câteva precauţii.
Dacă este folosit cu frecvenţa potrivită, untul nu va cauza niciun pericol pentru sănătate.
În plus, cantitatea şi calitatea grăsimilor conţinute în unt poate varia foarte mult în funcţie de tipul de alimentaţie al vacilor de la care provine laptele.
O soluţie bună este să preferaţi produsele de păşune montană, în care hrănirea animalelor de păşunat este naturală şi echilibrată, în comparaţie cu cele industriale: iarba proaspătă conferă untului culoarea tipică gălbuie datorită carotenoizilor, în timp ce se modifică şi tipul de grăsimi prezent, cu o componentă mai mare de acizi graşi nesaturaţi.
Mituri false despre unt
Convingerea că trebuie să elimini untul din alimentaţie este asociată cu mai multe mituri false. Iată câteva dintre ele, demontate de specialişti.
Untul este mai caloric decât uleiul de măsline extravirgin: fals.
De fapt, pentru aceeaşi greutate, uleiul produce mai multe calorii decât untul, deoarece acesta din urmă este compus din aproximativ 85% grăsimi şi restul de apă, în timp ce uleiul are 99,9% grăsimi: 100 g de parte comestibilă de ulei asigură 899 kcal, faţă de 758 kcal de unt.
Margarina este cea mai uşoară şi sănătoasă grăsime de condiment pentru a înlocui untul cu: fals.
Este, de fapt, o grăsime alimentară bogată în acizi graşi saturaţi, al cărei aport din dietă trebuie ţinut sub control.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:28
Toate marile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti scad în prima oră după şocul alegerilor
-
astăzi, 11:27
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Peste 2000 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%