- Home
- Sănătate
- (17.05.2022, 07:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Totul despre unt: cum se prepară, ce valori nutritive are şi miturile false care-l înconjoară
Untul este un derivat din smântâna de lapte şi este produs în mai multe etape.
Urmărește
2325 afișări
Totul despre unt: cum se prepară, ce valori nutritive are şi miturile false care-l înconjoară
Cum se prepară untul? Crema este separată prin centrifugare, pasteurizată pentru a distruge orice bacterie patogene si apoi îmbogăţită cu fermenţi lactici. După fermentare, se răceşte pentru a permite cristalizarea unei părţi din grăsime.
Urmează apoi agitarea: în această fază ies grăsimile, care sunt suspendate în membranele din lapte şi smântână. Se separă partea apoasă lichidă, zerul, iar untul se prelucrează până ajunge la consistenţ dorită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Proprietăţile nutriţionale ale untului
Un hectogram de unt conţine aproximativ 80% grăsimi, dintre care mai mult de jumătate sunt saturate şi doar aproximativ 3% sunt grăsimi polinesaturate, împărţite în acid linoleic şi acid alfa-linolenic.
Restul este format din apă (aproximativ 14 g la 100 g de produs) şi o parte foarte mică de proteine (mai puţin de 1%).
Colesterolul este bine reprezentat, cu aproximativ 250 mg la 100 g de produs, dar nu trebuie să uităm că untul este şi o sursă importantă de vitamina A.
Ghidurile pentru o alimentatie sănătoasă recomanda limitarea aportului de grăsimi saturate, menţinerea acestora sub 10% din necesarul zilnic de energie: acest tip de grăsimi favorizează de fapt creşterea colesterolului LDL din sânge, ceea ce contribuie la creşterea riscului cardiovascular.
În schimb, colesterolul din alimente afectează într-o măsură mai mică riscul de boli cardiovasculare, deşi ghidurile recomandă să nu se depăşească 300 mg pe zi în aport.
Untul în dietă
Mulţi oameni identifică untul ca fiind un aliment „rău” care ar trebui eliminat complet din alimentaţie, dar în realitate nu este necesar dacă respectaţi câteva precauţii.
Dacă este folosit cu frecvenţa potrivită, untul nu va cauza niciun pericol pentru sănătate.
În plus, cantitatea şi calitatea grăsimilor conţinute în unt poate varia foarte mult în funcţie de tipul de alimentaţie al vacilor de la care provine laptele.
O soluţie bună este să preferaţi produsele de păşune montană, în care hrănirea animalelor de păşunat este naturală şi echilibrată, în comparaţie cu cele industriale: iarba proaspătă conferă untului culoarea tipică gălbuie datorită carotenoizilor, în timp ce se modifică şi tipul de grăsimi prezent, cu o componentă mai mare de acizi graşi nesaturaţi.
Mituri false despre unt
Convingerea că trebuie să elimini untul din alimentaţie este asociată cu mai multe mituri false. Iată câteva dintre ele, demontate de specialişti.
Untul este mai caloric decât uleiul de măsline extravirgin: fals.
De fapt, pentru aceeaşi greutate, uleiul produce mai multe calorii decât untul, deoarece acesta din urmă este compus din aproximativ 85% grăsimi şi restul de apă, în timp ce uleiul are 99,9% grăsimi: 100 g de parte comestibilă de ulei asigură 899 kcal, faţă de 758 kcal de unt.
Margarina este cea mai uşoară şi sănătoasă grăsime de condiment pentru a înlocui untul cu: fals.
Este, de fapt, o grăsime alimentară bogată în acizi graşi saturaţi, al cărei aport din dietă trebuie ţinut sub control.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:18
Atenţionare de călătorie în Italia, unde este grevă în transportul public
-
astăzi, 16:05