- Home
- Sănătate
- BUCUREŞTI, (19.12.2019, 17:43)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un deputat USR propune modificări legislative pentru activitatea de transplant din România
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, joi, în Parlament, un proiect de lege care vizează activitatea de transplant din România. Iniţiativa prevede, printre altele, sancţiuni pentru cei care fac din transplant o afacere, dar şi un sistem informatizat.
Urmărește
239 afișări
Proiect :Primul sistem informatizat pentru evidenţa transplanturilor în România
„Este un moment istoric pentru lumea transplantului din România şi un moment istoric pentru miile de pacienţi care aşteaptă un organ salvator şi care, până astăzi, au fost la mâna a ceea ce eu am numit un Dumnezeu medical care decide cine trăieşte şi cine moare. Motivaţia foarte puternică a acestui proiect vine de la moartea unor copii şi tineri cu insuficienţă renală cronică pe care i-am îngropat şi care, din punctul meu de vedere, ar fi avut o şansă dacă s-ar fi născut într-o ţară cu un sistem de transplant echitabil”, a declarat deputatul USR, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Proiectul reglementează, printre altele, activitatea desfăşurată în centrele de prelevare, centrele de transplant şi băncile de ţesuturi.
„ Din păcate, nici în prezent, la aproape 13 ani de la aderarea la UE, directivele europene care reglementează activitatea de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană nu sunt transpuse total în legislaţia românească. Practic, toate activităţile din domeniul transplantului trebuie reglementate, aşa cum se întâmplă în toate ţările europene. România are nevoie de o lege a transplantului - sau câte una separat pentru organe, ţesuturi şi celule – nu de un titlu într-o lege veche de 13 ani. Noua lege a transplantului ar trebui să unifice toate prevederile europene, momentan dispersate printre ordine de ministru (care implementează uneori câte trei directive, dar nici una complet sau corect) şi să reglementeze activitatea atât de complexă desfăşurată de centrele de prelevare, centrele de transplant, băncile de ţesuturi şi celule, clinicile de fertilizare în vitro etc”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de USR.
Astfel, potrivit sursei citate, proiectul legislativ vizează trasabilitatea şi alocarea organelor, introducerea unor criterii şi condiţii clare de declarare a morţii cerebrale şi sancţiuni pentru cei care fac din transplant o afacere.
„În ceea ce priveşte trasabilitatea, se impune un sistem informatizat care să cuprindă cel puţin următoarele baze de date:
- un subregistru în care să fie înscrişi toţi pacienţii din România care necesită un transplant – indiferent de centrul în care s-au înscris, respectiv o listă unică de aşteptare, cu un sistem care să aloce fiecăruia un punctaj/scor specific tipului de organ, pe baza unor criterii obiective şi echitabile şi care stabileşte prioritatea pe listă (vechimea pe lista de aşteptare nu reprezintă un criteriu medical, urgenţa da; compatibilitatea de grup sangvin nu este importantă pentru transplantul de cord, dar este esenţială pentru cel de rinichi, etc.)
- un subregistru care să păstreze informaţiile referitoare la pacienţii transplantaţi, care să permită identificarea primitorului, a datei transplantului şi a centrului în care acesta s-a efectuat, precum şi monitorizarea evoluţiei şi a tratamentului posttransplant.
- un subregistru care să asigure evidenţa tuturor donatorilor vii şi decedaţi şi a fiecărui act de donare, necesară pentru monitorizarea evoluţiei donatorilor vii după prelevare”, mai transmite USR.
Partidul precizează că, în ceea ce priveşte alocarea de organe pe criterii transparente şi echitabile, se impune crearea şi utilizarea unui algoritm care foloseşte criterii medicale obiective legate de caracteristicile organului şi ale primitorului (grup sangvin, Rh, sistem de antigene HLA; dimensiunile organului rezultate din înălţime şi greutate), dar mai ales de gradul de urgenţă – sistem care este deja utilizat în alte ţări şi la nivelul Organizaţiilor Europene de Schimb de Organe.
„Organele nu trebuie alocate nici după criteriul ‘valorii sociale’, nici după bunăstarea materială a celor care au nevoie de ele. Din păcate, de prea multe ori s-a întâmplat acest lucru şi sunt români care şi-au vândut casa pentru a primi un organ. Nici la această oră nu ştim câte transplanturi de rinichi sau de ficat s-au făcut în mod real în România, care sunt beneficiarii, câţi mai sunt în viaţă, care este rata de supravieţuire. În aceste zone gri s-au strecurat abuzuri. Încrederea cetăţenilor în sistemul de transplant nu se câştigă cu sloganuri, ci cu o organizare mai bună, cu o transparenţă mai mare, cu o comunicare mai bună şi campanii ţintite”, a mai declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Un donator, singura şansă de supravieţuire: Mărturia unui pacient renăscut în urma unui transplant de rinichi, după şase ani de boală - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36