Urletul ajută la potolirea furiei? Rezultatele unui studiu aruncă în aer tot ce ştiam

Ţipatul nu te ajută să scapi de furie şi frustrare, dar alte activităţi, inclusiv sportul, pot ajuta la găsirea calmului.

Urmărește
1935 afișări
Imaginea articolului Urletul ajută la potolirea furiei? Rezultatele unui studiu aruncă în aer tot ce ştiam

Ţipăm când ne simţim supăraţi, frustraţi sau enervaţi? Asta nu înseamnă că este o idee bună. Ţipatul şi agitaţia sunt, de fapt, puţin probabile să promoveze o stare mentală de calm şi bunăstare.

Confirmarea vine dintr-un studiu al Ohio State University (SUA), conform căruia sunt cel puţin 5 lucruri pe care le-am putea face atunci când ne pierdem cumpătul.

Cercetătorii cred că activităţi precum respiraţia profundă, mindfulness sau altă formă de meditaţie, yoga sau clasicul „număr până la 10”, au efecte mai bune. 

Echipa de cercetare a analizat peste 150 de studii care au implicat peste 10.000 de persoane, descoperind că ceea ce ajută cu adevărat la reducerea sentimentelor de furie este scăderea excitării fiziologice, adică răcirea temperamentului. Ceea ce, ciudat, dar adevărat, ar exclude activităţi precum alergarea, care în schimb contribuie la creşterea entuziasmului general.

„Cred că este timpul să risipiţi mitul că, dacă eşti supărat, ar trebui să ţipi”, spune autorul principal al studiului Brad Bushman, profesor de comunicare la Ohio State.

„Pentru a reduce furia, cel mai bine este să te angajezi în activităţi care scad nivelul de excitare. Deşi înţelepciunea populară poate sugera altfel, chiar şi a alerga nu este o strategie eficientă, deoarece creşte nivelul de excitare şi ajunge să fie contraproductivă”, afirmă specialistul.

Studiul s-a concentrat pe examinarea atât activităţilor care cresc excitarea (jogging, ciclism, înot), cât şi activităţile care reduc excitarea (respiraţia profundă, mindfulness, meditaţia, yoga). Iar descoperirea a fost că activităţile de reducere a excitării au fost mai eficiente în scăderea nivelului de furie, atât în ​​laborator, cât şi pe teren.

„A fost foarte interesant de observat că relaxarea musculară progresivă şi relaxarea în general pot fi la fel de eficiente ca şi abordări precum mindfulness şi meditaţie”, notează Kjærvik. „Iar yoga, care poate fi mai interesantă decât meditaţia şi atenţia, este încă o modalitate de a vă calma şi de a vă concentra asupra respiraţiei şi are un efect similar în reducerea furiei”.

Yoga calmează furia mai mult decât activităţi precum alergatul

În schimb, activităţile care cresc excitaţia par ineficiente în suprimarea furiei, dar produc şi o gamă complexă de rezultate. De exemplu, în timp ce jogging-ul era cea mai probabilă activitate de a creşte furia, orele de educaţie fizică şi sporturile cu mingea au arătat un efect de reducere a excitaţiei.

Acest lucru sugerează că introducerea unui element de joc în activitatea fizică poate contribui la emoţii pozitive sau poate contracara sentimentele negative. „Unele activităţi fizice care cresc excitarea pot fi bune pentru inimă, dar cu siguranţă nu sunt cea mai bună modalitate de a reduce furia”, comentează profesorul. Bushman.

Vestea bună este că multe intervenţii de reducere a excitării care par să scadă nivelul de furie sunt gratuite sau ieftine şi uşor de accesat. „Nu trebuie neapărat să faceţi o întâlnire cu un terapeut cognitiv comportamental pentru a face faţă furiei.

Putem descărca o aplicaţie gratuit pe telefonul tău sau poţi găsi un videoclip pe YouTube dacă avem nevoie de asistenţă”, conchide Kjærvik.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici