Vegetarienii au un aliment nou de pus pe masă. Conţine cele mai bune proteine ​​pentru muşchi

Noi cercetări au arătat că două specii de alge sunt bogate în proteine ​​vegetale care susţin creşterea musculară.

Urmărește
422 afișări
Imaginea articolului Vegetarienii au un aliment nou de pus pe masă. Conţine cele mai bune proteine ​​pentru muşchi

Cele mai bune proteine ​​pentru muşchi? Un studiu vine cu un nume surprinzător

Apreciate ca sursă de nutrienţi în multe culturi, de câţiva ani încoace, algele se află în centrul interesului ştiinţific pentru potenţialele lor beneficii pentru sănătate.

Cercetările efectuate la Universitatea din Exeter şi publicate în The Journal of Nutrition aruncă o nouă lumină asupra rolului pe care aceste plante acvatice l-ar putea juca în susţinerea creşterii musculare, oferind organismului proteine ​​de înaltă calitate pe bază de plante.

S-a constatat că consumul a două tipuri destul de comune de alge - spirulina şi chlorella - stimulează sinteza proteinelor în muşchi, favorizând astfel creşterea musculară. Rezultatele studiului indică faptul că ambele ar putea reprezenta o alternativă ecologică validă la sursele de proteine ​​de origine animală.

„Munca noastră arată că algele marine ar putea deveni parte dintr-un viitor alimentar sigur şi durabil”, explică Ino Van Der Heijden, de la Universitatea din Exeter. „Cu tot mai mulţi oameni care doresc să mănânce mai puţină carne din motive etice şi de mediu, există un interes tot mai mare pentru proteinele nederivate de animale produse într-un mod durabil. Este important şi necesar să începem să examinăm aceste alternative şi, din acest motiv, am identificat algele ca o sursă nouă şi promiţătoare de proteine”.

Legătura dintre alge şi proteine

Sursele de proteine ​​​​de origine animală stimulează eficient sinteza proteinelor musculare în repaus şi după exerciţiu. Dar, deoarece producţia de proteine ​​de origine animală este asociată cu preocupări etice şi de mediu tot mai mari, de câţiva ani ştiinţa lucrează pentru a înţelege cum proteinele de origine vegetală pot reprezenta o alternativă validă.

Pentru a afla dacă acest lucru se aplică şi algelor, cercetătorii de la Universitatea din Exeter au evaluat impactul ingerării spirulinei şi chlorellei în comparaţie cu o sursă de proteine ​​alimentare neanimale de înaltă calitate (micoproteină de origine fungică) asupra concentraţiilor de aminoacizi din sângele, în repaus şi după efort.

36 de adulţi tineri sănătoşi au participat la un studiu randomizat, dublu-orb. După exerciţii de rezistenţă, aceştia au ingerat o băutură care conţinea 25 de grame de proteine ​​derivate din micoproteine ​​de origine fungică, spirulina sau chlorella. Probele de sânge şi ţesut muscular scheletic au fost colectate la momentul iniţial şi pe o perioadă de 4 ore după hrănire şi după exerciţiu.

În viitor, le putem avea la masă

Apoi, au fost evaluate concentraţiile de aminoacizi din sânge şi ratele de sinteză a proteinelor miofibrilare în ţesuturile odihnite şi exercitate. Descoperirea a fost că, aşa cum era de aşteptat, ingestia de proteine ​​a crescut concentraţiile de aminoacizi în sânge, dar mai rapid şi cu vârfuri de răspuns şi mai mari după consumul de spirulinei, comparativ cu micoproteinele şi chlorella.

Consumul de proteine ​​a avut, de asemenea, un efect asupra sintezei proteinelor miofibrilare atât în ​​ţesutul în repaus, cât şi în cel post-efort, deşi la rate mai mari în muşchii antrenaţi decât în ​​muşchii în repaus.

Studiul oferă dovezi că algele ar putea fi o sursă validă de proteine ​​vegetale pentru a stimula creşterea musculară, atât în ​​repaus, cât şi după activitatea fizică. Autorii admit că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora diferite tipuri şi cantităţi de alge marine, pentru a le îmbunătăţi aroma şi digerabilitatea şi pentru a evalua potenţialele efecte secundare rezultate din consumul excesiv.

Oamenii de ştiinţă englezi speră ca alţii să le calce pe urme: „Studiul nostru – concluzionează ei – oferă un stimulent puternic pentru ca algele să devină o sursă importantă de proteine, ca parte a unui viitor alimentar durabil”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici